Για πολλούς το αυτοκίνητο είναι κάτι παραπάνω από μια μάζα συνδεδεμένων ανταλλακτικών. Έχει ψυχή και γι’ αυτό, είναι κρίμα να το αφήνουμε στην τύχη του μέσα στο κατακαλόκαιρο. Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε για να το προστατεύσετε στις διακοπές σας, είτε στον προορισμό που το έχετε πάρει, είτε στο πάρκινγκ του σπιτιού σας. Έχουν να κάνουν με τη συντήρησή του αυτό τον καιρό, αλλά και με την προετοιμασία του για το φθινόπωρο που έρχεται και δεν είναι πια και τόσο μακριά. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν πως μόνο ο χειμώνας καταπονεί το αυτοκίνητο. Είναι λάθος.

Κανόνες πρακτικής συντήρησης.

– Κοιτάτε συχνότερα τα λάστιχα. Καταπονούνται ιδιαίτερα. Μπορεί να τα έχετε ταλαιπωρήσει σε χωματόδρομους. Μπορεί να τα έχετε καταπονήσει και στην άσφαλτο, όπου κυριολεκτικά «ανάβουν». Αν θυμάστε από το σχολείο, η πίεση του αέρα μέσα στο λάστιχο είναι ευθέως ανάλογη της θερμοκρασίας. Όσο περισσότερο «καίγεται» το λάστιχο, τόσο η πίεση ανεβαίνει και χάνει περισσότερο αέρα. Γι’ αυτό εξετάστε την πίεση του αέρα συχνότερα και ποτέ όταν τα λάστιχα είναι ζεστά, γιατί πολύ απλά θα πάρετε λάθος ένδειξη. Κι όταν επιστρέψετε με το καλό από τις διακοπές, είναι η καταλληλότερη στιγμή να αρχίσετε να σκέφτεστε την αλλαγή τους.

– Τσεκάρετε τη μπαταρία. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας μπορεί η μπαταρία να χάνει υγρά (αν δεν είναι κλειστού τύπου). Εξετάστε τις επαφές να είναι σφιχτές πάνω στους πόλους, γιατί έχει συμβεί αρκετά συχνά από τα τραντάγματα στο χωματόδρομο να κουνιούνται και να φεύγουν από τη θέση τους, ειδικά αν εκείνος που σας έκανε το σέρβις τα δεν έσφιξε γερά (συμβαίνει πολύ συχνά). Μικρό το κακό, θα πείτε, το αυτοκίνητο απλά θα σβήσει. Δεν είναι μόνο αυτό. Μπλοκάρουν και οι συναγερμοί (το immobilizer) και υπάρχει ο κίνδυνος οι ξαφνικές αλλαγές τάσης να κάψουν τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά στο ηχοσύστημα και αλλού.

– Η ηλιοπροστασία κρύβει κινδύνους. Ένα νέο πρόβλημα που ανέκυψε με τα καινούργια «hi tech» αυτοκίνητα έχει να κάνει με τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά τους. Πολλοί από εμάς βαριόμαστε να κουκουλώνουμε το αυτοκίνητο και προτιμούμε την εύκολη λύση, να βάζουμε μπροστά στο παρμπρίζ εκείνο το πτυσσόμενο φύλλο από χαρτί και αλουμίνιο που αγοράζουμε από τους πλανόδιους. Εφιστούμε την προσοχή, διότι οι ακτίνες του ήλιου ανακλώνται μεν, αλλά μερικώς. Στο σημείο εκείνο τοπικά το τζάμι και το αλουμίνιο παίζουν το ρόλο ηλιακού θερμοσίφωνα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις θερμοκρασίες. Έχουν διαπιστωθεί λοιπόν περιστατικά, οι μοντέρνες κεραίες των ηχοσυστημάτων που έχουν κολληθεί πάνω στο τζάμι να ξεκολλούν και να ζαρώνουν από το «κάψιμο», ενώ εξίσου ταλαιπωρούνται τα «μάτια» των συναγερμών σε εκείνο το σημείο και όποια άλλα εξαρτήματα βρίσκονται κοντά. Επίσης καλό είναι να σκεφτείτε τη λύση ενός σπρέι σιλικόνης με UV προστασία για τα ταμπλό και τα υπόλοιπα πλαστικά της καμπίνας – αλλά καλού κακού, πάρτε και μια δεύτερη γνώμη από την αντιπροσωπεία σας.

– Αλλάξτε υαλοκαθαριστήρες. Οπωσδήποτε με το που επιστρέψετε από τις διακοπές, ή και κατά τη διάρκεια. Το κόστος είναι ελάχιστο μπορείτε να τα αγοράσετε ακόμα και σε ένα σούπερ μάρκετ και μπορείτε να τα βάλετε άνετα μόνοι σας, οπότε μην το φοβηθείτε. Ο λόγος είναι ότι προς το τέλος του Αυγούστου συνήθως πιάνουν κάποιες γερές μπόρες σε πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας, πριν τα πρωτοβρόχια. Αν λοιπόν είστε σε κάποιο δρόμο ταχεία κυκλοφορίας και πέσετε σε τέτοιο φαινόμενο με τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων κομμένα, είστε εκτεθειμένος σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Δε θα βλέπετε απολύτως τίποτα. Αλλάξτε τώρα λάστιχα. Άλλωστε έτσι κι αλλιώς τα πρωτοβρόχια είναι κοντά.

Πηγή: menslounge.gr