Πενήντα χρόνια ιστορίας γιορτάζει φέτος ένας από τους σημαντικότερους αγώνες αυτοκινήτων στον κόσμο, το Rolex 24 At Daytona ή πιο απλά οι 24 ώρες της Daytona.

Σε μια πίστα που χτίστηκε το 1959 παίρνοντας την σκυτάλη από μια αυτοσχέδια διαδρομή στην παραλία της πόλης, περισσότεροι από 240 οδηγοί από όλο τον κόσμο θα βρεθούν πίσω από το τιμόνι 60 «ετοιμοπόλεμων» μηχανών. Από αυτούς άλλοι θα διεκδικήσουν σθεναρά μια θέση στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και άλλοι παίρνουν μέρος απλά για να γευτούν την πρόκληση ενός μαραθωνίου για ανθρώπους και αυτοκίνητα.

Η λίστα των συμμετοχών δε θα μπορούσε να είναι πιο πολυσχιδής: από τους πρώην άσσους της Formula 1 Juan Pablo Montoya και Giancarlo Fisichella, στον ατρόμητο Stuntman Travis Pastrana. Από τον τέσσερις φορές νικητή Scott Pruett, στον γιo του πρώτου νικητή του αγώνα Alex Gurney. Και από τον πρωταγωνιστή του Grey’s Anatomy Patrick Dempsey, στον τραγουδιστή των AC/DC Brian Johnson.

Πέρα από την χαρά της νίκης, οι θριαμβευτές του αγώνα απολαμβάνουν την ικανοποίηση ότι στο εξής τον καρπό τους θα στολίζει το πιο exclusive έπαθλο νικητή σε αγώνες αυτοκινήτου, το συλλεκτικό Rolex Cosmograph Daytona. Παράλληλα μπαίνουν σε ένα ξεχωριστό club που έχει σαν μέλη του ονόματα θρύλους, όπως τους παγκόσμιους πρωταθλητές της Formula 1 Mario Andretti και Phil Hill, τον Chris Amon, τον JackyIckx, τον Hurley Haywood, τον Henri Pescarolo και τον Derek Bell. Ξεχωριστή σημασία έχει φυσικά ο αγώνας και για τους κατασκευαστές ωθώντας τους κάθε χρόνο να επενδύουν κόπο και φυσικά πολύ χρήμα για να κατακτήσουν την νίκη.

Στα σμιλευμένα στην αεροδυναμική σήραγγα Daytona Prototypes, οι εργοστασιακές ομάδες της Chevrolet και της Ford θα προσπαθήσουν να αρπάξουν το στέμμα από την BMW, που επικράτησε το 2011. Στην άλλη κατηγορία, τα αυτοκίνητα GT, η παραδοσιακή Ιταλογερμανική μάχη θα συνεχιστεί, μόνο που το καστ πέρα από τις Ferrari 458 και τις Porsche 911 θα περιλαμβάνει Audi R8, BMW M3, Ford Mustang και Chevrolet Corvette.

Η Daytona είναι η κοιτίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Αμερικανική ήπειρο. Στην παραλία της πόλης γεννήθηκαν τόσο οι αγώνες dragster όσο και το φαινόμενο που ακούσει στο όνομα NASCAR. Ο πρώτος αγώνας αντοχής στη Daytona έγινε το 1962 και ήταν 3ωρος σε διάρκεια με νικητή τον Αμερικάνο, μετέπειτα αστέρα της Formula 1, Dan Gurney. Από το 1966 απέκτησε τον σημερινό, 24ωρο χαρακτήρα του και – με μόνη εξαίρεση το 1974 που έπεσε θύμα της ενεργειακής κρίσης- παραδοσιακά στα τέλη Ιανουαρίου ανοίγει κάθε χρόνο τη σεζόν για τους αγώνες ταχύτητας.

Η Rolex στον μηχανοκίνητο αθλητισμό: Η παρουσία της ROLEX στον μηχανοκίνητο αθλητισμό ξεκινάει τη δεκαετία του 1930 με τον Sir Malcolm Campbell. Ο Βρετανός, έχοντας στον καρπό του ένα Rolex Oyster, κατέκτησε το 1935 το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας οδήγησης σπάζοντας το φράγμα των 300 μιλίων ανά ώρα. Η ROLEX εδραίωσε τη σχέση της με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό το 1959 όταν ξεκίνησε τη συνεργασία της με την πίστα της Daytona στη Florida. Με αφορμή αυτό το γεγονός δημιουργήθηκε ένας χρονογράφος εξαιρετικά αφιερωμένος στους λάτρεις της ταχύτητας, ο Cosmograph Daytona. Από το 1992 μέχρι σήμερα, η εταιρία είναι ο κύριος χορηγός του αγώνα αντοχής των 24 ωρών, ο οποίος έκτοτε είναι γνωστός ως Rolex 24 At Daytona.

Παράλληλα, η ROLEX υποστηρίζει χορηγικά μερικές από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού όπως οι 24 ώρες του Mans, το Αμερικανικό πρωτάθλημα σπορ αυτοκινήτων GRAND-AM Rolex Sports Car Series και το meeting ιστορικών αυτοκινήτων Goodwood Revival, που διεξάγεται στην Μεγάλη Βρετανία. Τέλος, δυο μεγάλες προσωπικότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού διατηρούν ρόλο πρεσβευτή για την εταιρία: ο Σκοτσέζος, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Sir Jackie Stewart και ο Δανός, οκτώ φορές νικητής των 24 ωρών του Mans, Tom Kristensen.