Και ενώ η Toyota συνεχίζει να επεκτείνει την πλήρως υβριδική τεχνολογία της σε νέες κατηγορίες της αγοράς με μοντέλα όπως τα Auris Hybrid και Yaris Hybrid, το Prius παραμένει το πιο αναγνωρίσιμο προϊόν με το πλήρως υβριδικό σύστημα κίνησης της Toyota.

Το νέο Prius κυκλοφορεί ανανεωμένο εξωτερικά με βελτιωμένη αντιληπτή ποιότητα εσωτερικού, αναβαθμισμένα όργανα και μία σειρά προσιτών multimedia και προηγμένων συστημάτων πλοήγησης: Toyota Touch, Toyota Touch & Go Plus και Toyota Touch Pro.

Το Prius παραμένει πρωτοπόρος στον τομέα των τεχνολογικών καινοτομιών. Κάθε γενιά έχει λανσάρει τα δικά της high-tech χαρακτηριστικά –πάντα πρωτοποριακά στην κατηγορία.

Η τρίτη γενιά Prius, που λανσαρίστηκε το 2009, εφοδιάζεται με Head-up Display, που προβάλλει χρήσιμες πληροφορίες στη βάση του παρμπρίζ, όπως ταχύτητα οχήματος, Eco Drive Monitor και κατάσταση προαιρετικών συστημάτων Pre-Crash Safety & Active Cruise Control.

Ένα μπουτόν Touch Tracer στο τιμόνι επιτρέπει τον οδηγό να ελέγχει ηχοσύστημα, αιρκοντίσιον και ECO Drive Monitor χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από το δρόμο ούτε να αφήνει το τιμόνι.

Ένα σύστημα Pre-Crash Safety με Adaptive Cruise Control, χρησιμοποιεί αισθητήρες τοποθετημένους κάτω από την εμπρός μάσκα για την πρόβλεψη πιθανών συγκρούσεων και την ενεργοποίηση μιας σειράς ευφυών λειτουργιών ασφαλείας. Το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τους προεντατήρες ζωνών ασφαλείας, ένα ηχητικό σήμα Brake Assist και, στην περίπτωση που μία σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, το αυτόματο φρενάρισμα. Έτσι μειώνονται οι πιθανές επιπτώσεις και ζημιές σε ενδεχόμενη σύγκρουση.

Με το Intelligent Parking Assist, το Prius ελίσσεται αυτόματα προς την επιλεγμένη θέση στάθμευσης. Χρησιμοποιώντας αισθητήρες υπερήχων και μία κάμερα οπισθοπορείας, το σύστημα υπολογίζει τις απαιτούμενες κινήσεις του τιμονιού για παρκάρισμα με όπισθεν. Ο οδηγός χρειάζεται μόνο να ελέγχει την ταχύτητα του οχήματος.

Η τρίτη γενιά Prius λανσάρει επίσης για πρώτη φορά σε όλο τον κόσμο το συνδυασμό ενός ηλιακού συστήματος εξαερισμού και τηλεχειριζόμενου κλιματισμού. Το πρώτο αποτρέπει την αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό όταν το Prius είναι σταματημένο, ενώ παράλληλα, ο κλιματισμός μπορεί να ενεργοποιείται με τηλεχειρισμό, χρησιμοποιώντας τη μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία του υβριδικού συστήματος για ψύξη της καμπίνας μέχρι και τρία λεπτά πριν φτάσει ο οδηγός.

Μόλις 2 χρόνια μετά το λανσάρισμα, σχεδόν 100.000 Prius τρίτης γενιάς έχουν πουληθεί στην Ευρώπη ενώ συνεχίζει να προσελκύει πελάτες που επιλέγουν Toyota για πρώτη φορά. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2011, το 50% των πωλήσεων του Ευρωπαϊκού Prius ήταν σε πελάτες που έρχονταν στη μάρκα Toyota από κάποιον ανταγωνιστή .

Το νέο Prius, που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης 2011, υιοθετεί νέα, πιο δυναμική εμπρός σχεδίαση. Ο ανανεωμένος εμπρός προφυλακτήρας φιλοσοφίας Under Priority δίνει έμφαση σε ένα μεγαλύτερο κάτω αεραγωγό, σύμφωνα με τη νέα ταυτότητα της επόμενης γενιάς της οικογένειας Toyota. Στη νέα σχεδίαση προβολέων με διαφανή κρύσταλλα παρατηρούμε μία ανανεωμένη διάταξη λυχνιών LED, ενώ φώτα ημέρας έχουν ενσωματωθεί στον προφυλακτήρα.

Οι εξωτερικοί καθρέπτες ενσωματώνουν νέας σχεδίασης φλας και εφοδιάζονται με ηλεκτρική λειτουργία αναδίπλωσης, ενώ τα πίσω φωτιστικά σώματα έχουν επανασχεδιαστεί για να είναι άμεσα αναγνωρίσιμα στο σκοτάδι. Η προαιρετική, ηλιακή οροφή προσφέρεται κατόπιν παραγγελίας με ζάντες νέας σχεδίασης 15” ή με τις υπάρχουσες ζάντες αλουμινίου 17”.

Το νέο Prius θα διατίθεται με 8 εξωτερικές αποχρώσεις, από τις οποίες οι δύο είναι καινούργιες: Bordeaux και Dark Blue.

Στο εσωτερικό, η αντιληπτή ποιότητα του Prius έχει αναβαθμιστεί καθώς διατίθεται τώρα με ένα νέο, μαύρο σαλόνι, ασημί ένθετα στους αεραγωγούς και την κεντρική κονσόλα, μπουτόν εκκίνησης (start) σε hybrid-blue και προαιρετικά με ταπετσαρία υψηλών προδιαγραφών.

Πηγή: auto24.gr