Μπορεί η ύπαρξη αυτόματων αυτοκινήτων με την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή για να δέχονται εντολές να θυμίζει σενάριο από έργο επιστημονικής φαντασίας, κι όμως είναι αλήθεια. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, τα πρώτα αυτοκίνητα που μπορούν να κυκλοφορούν μόνα τους στους δρόμους πηγαίνοντας τον οδηγό τους βόλτα είναι ήδη έτοιμα να κάνουν την εμφάνισή τους.

Εντούτοις φαίνεται ότι η νέα ανακάλυψη, όσο δελεαστική και εάν είναι για μερικούς, έχει δημιουργήσει αρκετές εντάσεις με τους πιο καχύποπτους να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την αξιοπιστία της νέας τεχνολογίας.

Προβάλλοντας ως επιχείρημα, καταρχήν, την αξιοπιστία και την ασφάλεια για την ανθρώπινη ζωή οι προβληματισμοί τους φαίνεται να έχουν επηρεάσει και τους αρμόδιους νομοθέτες οι οποίοι δεν έχουν βάλει ακόμα εμπρός την μηχανή για αλλαγές στην υπάρχουσα νομοθεσία, καθυστερώντας, έτσι την νόμιμη κυκλοφορία της νέας τεχνολογίας.

Τα πρώτα αυτόματα αυτοκίνητα έχουν ήδη κάνει τις πρώτες τους βόλτες στους δρόμους της Καλιφόρνια για δοκιμαστικούς λόγους ενώ πρώτη χώρα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν είναι η Νεβάδα.