Ένα ενδιαφέρον πρωτότυπο, με την ονομασία Vertrek, παρουσίασε η Ford στην Έκθεση του Ντιτρόιτ «φωτογραφίζοντας» με τον πλέον ιδανικό τρόπο τη μορφή του μοντέλου που λίαν συντόμως θα αντικαταστήσει το Kuga!

Κατά την πάγια τακτική των τελευταίων ετών, η Ford παρουσιάζει ένα ακόμα πρωτότυπο μοντέλο στα πλαίσια μιας σημαντικής Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου προϊδεάζοντας με τον πλέον σαφή τρόπο το κοινό αναφορικά με τις μελλοντικές εκδόσεις παραγωγής της γκάμας της.

Εν προκειμένω, με το Vertrek Concept, το νέο Kuga, που στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού καλείται Escape. Σύμφωνα με την ίδια τη Ford, το νέο αυτό crossover, που σημειωτέον «πατά» έστω κι αν ακόμα βρίσκεται στη φάση του πρωτοτύπου στα δάπεδο του νέου Focus, είναι ένα «παγκόσμιο αυτοκίνητο» και όχι μια πρόταση που προορίζεται αποκλειστικά για μια ειδική αγορά, όπως ήταν και παραμένει μέχρι και σήμερα αυτή της Β. Αμερικής.

Πως αποδεικνύεται αυτό; Κατ΄αρχήν, από τις επιλογές της σχεδιαστικής ομάδας της εταιρείας, καθώς το σύνολο των εξωτερικών γραμμών του νέου Vertrek Concept συνδυάζει την τεχνοτροπία του kinetic design και την ευρωπαϊκή οδηγική ποιότητα σε συνδυασμό με τους χώρους και την ικανότητα ρυμούλκησης ενός off road για την αγορά της Αμερικής.

Σχεδιαστικά πάντως και ειδικότερα στο πλάι, το νέο crossover της Ford θυμίζει σε πολλά σημεία τη σχεδιαστική φιλοσοφία που υιοθετεί το νέο Evoque της Land Rover, ενώ για πολλούς άλλους, στο εμπρός μέρος εκείνη του Q7 της Audi.

Αν και οι ιθύνοντες της εταιρείας μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχουν αποκαλύψει στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης του Ντιτρόιτ τις ακριβείς διαστάσεις του Vertrek, βέβαιο πρέπει να θωρείται ότι οι… βασικές (δηλαδή, το μήκος, το ύψος και το μεταξόνιο) θα είναι εμφανώς μεγαλύτερες σε σχέση με τις αντίστοιχες του υπάρχοντος Kuga.

Εξωτερικά, πάντως, εντύπωση προκαλούν η διαμόρφωση της γυάλινης οροφής, ο αεροδυναμικός διαχύτης αέρα στο πίσω μέρος, ο οποίος μάλιστα είναι κατασκευασμένος από ανθρακονήματα, καθώς και οι μικροσκοπικοί εξωτερικοί καθρέπτες. Το εσωτερικό του αυτοκίνητου διαθέτει λιγότερο φουτουριστικά στοιχεία, με πολλές χυτές γραμμές, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι η σχεδιαστική λογική του δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά όταν το Vertrek πάρει το δρόμο για τη γραμμή παραγωγής της Ford.

Στα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου, ξεχωρίζουν ο νέος 1.600άρης EcoBoost κινητήρας, με άγνωστη στην περίπτωση του Vertrek Concept απόδοση, ο οποίος συνδυάζεται με σύστημα Start & Stop. Βέβαια, για την αγορά της Ευρώπης η πιο δημοφιλής έκδοση του νέου Kuga αναμένεται να είναι η 2λιτρη (EcoBoost επίσης). Πότε θα παρουσιαστεί και επίσημα η τελική μορφή του αυτοκίνητου;

Όπως όλα δείχνουν, το ραντεβού για τους θιασώτες του νέου Ford Kuga, μια εικόνα του οποίου είδαμε στο φετινό Ντιτρόιτ, πρέπει να ανανεωθεί για το φθινόπωρο του 2011, στην επίσης διεθνή και γεμάτη εκπλήξεις Έκθεση της Φρανκφούρτης.

Κλείνοντας την εν λόγω αναφορά, με την ευκαιρία αξίζει να τονίσουμε/υπενθυμίσουμε πως η Ford ετοιμάζει ένα ακόμα ανάλογο «χτύπημα», αυτή τη φορά στην προσεχή Έκθεση της Γενεύης τον Μάρτιο, παρουσιάζοντας επί ευρωπαϊκού αυτή τη φορά εδάφους μια αντίστοιχη σε φιλοσοφία έκδοση, με χαρακτηριστικά όμως MPV οχήματος, που θα αντικαταστήσει το γερασμένο Fusion. Το όνομα αυτής –κατά πάσα πιθανότητα- θα είναι B-Max! _X.A.

Πηγή: 4troxoi.gr