Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Κύπρο λόγω των επεισοδίων που ξέσπασαν στη Λεμεσό την Παρασκευή, όταν κατά τη διάρκεια πορείας για το μεταναστευτικό κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε αλλοδαπούς κι έσπασαν καταστήματα μεταναστών, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να προχωρά σε 13 συλλήψεις.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς και την ηγεσία της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

«Ντρέπομαι και δεν έχει να κάνει τίποτα με το Μεταναστευτικό. Δεν είναι το μεταναστευτικό το πρόβλημα. Ξέρουμε πολλά καλά ποιοι εμπλέκονται σε τούτα τα πράγματα. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους τουρίστες που έρχονται σε τούτη τη χώρα. Και ελπίζω να ακούσω απαντήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, με την δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Μανιάνα Καλογεράκη, να σημειώνει ότι «αναγνωρίστηκε η αποτυχία του επιχειρησιακού πλάνου της αστυνομίας στη συγκεκριμένη διαδήλωση».

Να σημειωθεί ότι μέσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται και ένα άτομο με εγκληματικό παρελθόν που είχε πάρει άδεια από τη φυλακή και έλαβε μέρος στην ρατσιστική πορεία φορώντας το ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Απάντηση με αντιρατσιστική πορεία

Πορεία κατά του ρατσισμού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην περιοχή του ΓΣΟ με κατεύθυνση προς τον Μόλο της Κύπρου ως απάντηση στα έκτροπα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κύπρου, συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, με συνθήματα, όπως «Κάτω τα χέρια από τους μετανάστες», «Με τους μετανάστες είμαστε μαζί», και «Στο δρόμο, στο δρόμο, να σπάσουμε τον τρόμο», καθώς και πανό με συνθήματα όπως «Στον κόσμο των αφεντικών είμαστε ούλλ@ ΞΕΝΟΙ», «Αποφασίστε από φασίστες ετελειώσαμε» και «Ειρήνη στις Κοινότητες, Πόλεμος στο Φασισμό».

Οι διαδηλωτές πέταξαν και χαρτάκια στους δρόμους σε ελληνικά κα αραβικά με μηνύματα όπως, «Αλληλεγγύη στους μετανάστες/στριες».

Επίθεση σε τουρίστες και διάβημα από πρέσβη αραβικής χώρας

Την πληροφορία ότι τουρίστες αραβικής καταγωγής δέχθηκαν επίθεση, καθώς και ότι έγινε δέκτης διαβήματος για το περιστατικό, γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου Κυριάκος Π. Κούρος.

Όπως αναφέρει ο κ. Κούρος: «Έγινα δέκτης διαβήματος από πρέσβη αραβικής χώρας χθες. Αριθμός πολιτών του, αθώοι επισκέπτες στην χώρα μας, ήταν ανάμεσα στα θύματα των επεισοδίων στη Λεμεσό, ένας αρκετά σοβαρά. Διέκοψαν τις διακοπές για να αναχωρήσουν εσπευσμένα, έντρομοι! Αμφιβάλλω εάν θα επιστρέψουν ποτέ.

Πρώτη φορά ένιωσα τόσο αμήχανα για τέτοιας φύσης περιστατικό στην χώρα μας. Αυτή δεν είναι η Κύπρος που γεννήθηκα, μεγάλωσα, έκανα οικογένεια, γερνάω! Δεν έπρεπε να επιτρέψουμε να εξελιχθεί σε κάτι τόσο αποτρόπαιο. Μήπως πέραν της συζήτησης περί ευθυνών και δράσεων ήρθε η ώρα να ανατρέξουμε ως σκεπτόμενα μέλη αυτής της κοινωνίας και σε προσωπική ενδοσκόπηση; Για να εντοπίσουμε που και πως επωάζεται αυτό το επικίνδυνο «αυγό του φιδιού»; Εξάλλου το πρωτεύον ερώτημα που θέτεται σε τέτοια ζητήματα δεν είναι εάν η Κύπρος που θέλουμε είναι ευθύνη όλων;».

Σοκαριστικό βίντεο με επίθεση σε άστεγο που κοιμόταν έξω από μαγαζί

Ακόμα ένα βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ένας άστεγος που κοιμόταν στο μαγαζί δέχτηκε επίθεση από κουκουλοφόρους, οι οποίοι τον χτυπούσαν με μανία χρησιμοποιώντας κι αντικείμενα.

Στη συνέχεια, ένα από τα άτομα αυτά πέταξε μία μολότοφ στο μαγαζί με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κουρείο που ανήκει σε άνδρα από τη Συρία.

Μάλιστα, χρήστης που ανέβασε το επίμαχο βίντεο, του οποίου η γνησιότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ισχυρίζεται ότι ο άστεγος υπέστη κάταγμα στο χέρι.

Έσπασαν το περίπτερο μητέρας τεσσάρων παιδιών από το Βιετνάμ

Το κλάμα μιας μητέρας από το Βιετνάμ, η οποία είδε την επιχείρησή της να καταστρέφεται συγκλονίζει.

Στο παρακάτω βίντεο, η γυναίκα μιλώντας με λυγμούς αναφέρει ότι είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και αγωνίζεται μόνη της στην Κύπρο.