Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε χθες Κυριακή την κατ’ αυτόν «ιστορική» απόφαση της Ολλανδίας και της Δανίας να παραδώσουν στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας του συνολικά 61 μαχητικά αεροσκάφη F-16 (Lockheed Martin), δυο μέρες μετά το πράσινο φως των ΗΠΑ.

«Οι πολεμιστές μας θα λάβουν 42 σούπερ μαχητικά αεροσκάφη» από την Ολλανδία, ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) ο αρχηγός του κράτους, ευχαριστώντας τον Oλλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Αυτά τα 42 αεροσκάφη προστίθενται στα 19 που ανακοίνωσε πως θα προσφέρει η Δανία. Κοπεγχάγη και Άμστερνταμ, που υποδέχθηκαν τον ουκρανό πρόεδρο το σαββατοκύριακο, δεσμεύθηκαν να διαθέσουν τα μαχητικά στο Κίεβο μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των ουκρανών χειριστών.

Τον κ. Ζελένσκι υποδέχθηκαν το απόγευμα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν, ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και ο υπουργός Άμυνας Γιάκομπ Έλεμαν-Γένσεν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, επιθεώρησαν F-16 και συζήτησαν για την έναρξη της εκπαίδευσης των ουκρανών πιλότων, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες της πρωθυπουργού Φρέντεριξεν.

«Γνωρίζουμε πως χρειάζεστε περισσότερα [σ.σ. οπλικά συστήματα] και για αυτό (…) αποφασίσαμε να δωρίσουμε 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία», ανέφερε η κυρία Φρέντεριξεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Τα μαχητικά θα παραδοθούν προοδευτικά: έξι στα τέλη της χρονιάς, οκτώ το 2024, πέντε το 2025, διευκρίνισε η επικεφαλής της πρωτεύουσας της Δανίας.

«Πρόκειται για πολύ δυνατή υποστήριξη», είπε ο κ. Ζελένσκι στην ίδια συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως η εκπαίδευση πιλότων και συντηρητών έχει ήδη ξεκινήσει στη Δανία.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος βρισκόταν σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αϊντχόφεν κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μαρκ Ρούτε επισημοποίησε την παράδοση των F-16 στην Ουκρανία.