Το διαβατήριο είναι ένα επίσημο έγγραφο, το οποίο προσδιορίζει τους ανθρώπους ως πολίτες μιας συγκεκριμένης χώρας και είναι απαραίτητο, προκειμένου κάποιος να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ωστόσο, τρεις άνθρωποι στον πλανήτη έχουν το «δικαίωμα» να πηγαίνουν όπου θέλουν ή για την ακρίβεια τη δυνατότητα να παρακάμπτουν τις εκάστοτε αρχές.

Αρχικά, ο βασιλιάς Κάρολος του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να ταξιδέψει σε όποια χώρα επιθυμεί χωρίς να διαθέτει κάποιο επίσημο έγγραφο, αναφέρει το cnbctv18.com. Οι βρετανικοί νόμοι αναφέρουν ότι το διαβατήριο εκδίδεται στο όνομα του μονάρχη, οπότε εκείνος δεν χρειάζεται να διαθέτει. Πρόκειται για ένα προνόμιο που κατείχε και η μητέρα του βασίλισσα Ελισάβετ, όμως δεν επεκτείνεται και στα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Έτσι, τόσο η βασίλισσα Καμίλα, όσο και ο Γουίλιαμ που είναι ο επίσημος διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρέπει να χρησιμοποιούν διαβατήρια σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό.

Ο βασιλιάς Κάρολος

«Θα ήταν ακατάλληλο να εκδοθεί ένα τέτοιο»

Πέρα από τον Βρετανό μονάρχη, το «δικαίωμα» να ταξιδεύουν όπου θέλουν έχουν ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας και η σύζυγος του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το διαβατήριο της Ιαπωνίας είναι ένα από τα πιο ισχυρά στον κόσμο, με αποτέλεσμα οι Ιάπωνες να μπορούν να επισκέπτονται περισσότερες από 189 χώρες χωρίς βίζα.

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, έχει αποφασίσει λοιπόν, ότι «θα ήταν ακατάλληλο να εκδοθεί ένα τέτοιο διαβατήριο για τον αυτοκράτορα ή την αυτοκράτειρα». Οπότε, ο 126ος ηγεμόνας του αυτοκρατορικού Οίκου της Ιαπωνίας Naruhito και η σύζυγος του Masako δεν χρειάζονται διαβατήριο.

Αλλά όπως και στη βρετανική βασιλική οικογένεια, έτσι και την αυτοκρατορική της Ιαπωνίας, δεν ισχύει το ίδιο για τα υπόλοιπα μέλη. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά του αυτοκράτορα πρέπει να χρησιμοποιούν διαβατήρια, σε περίπτωση που θέλουν να ταξιδεύσουν εκτός Ιαπωνίας.

Ο αυτοκράτος Naruhito και η αυτοκράτειρα Masako