Την Πέμπτη, ο θανατοποινίτης serial killer Τζέιμς Μπαρνς εκτελέστηκε στη Φλόριντα των ΗΠΑ με θανατηφόρα ένεση. Ήταν 61 ετών και η εκτέλεσή του ήταν η 104η εκτέλεση στη Φλόριντα από την επιβολή της θανατικής ποινής το 1976. Είναι επίσης το πέμπτο άτομο που πεθαίνει με θανατηφόρα ένεση στην πολιτεία φέτος.

Υπό τη διοίκηση του Ρον ντε Σάντις – υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις επικείμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ – η Φλόριντα έχει γίνει μια από τις πιο ακραίες πολιτείες όσον αφορά την επιβολή θανατικής ποινής, καθώς βάσει νόμου που υπεγράφη τον Απρίλιο, δεν χρειάζεται πλέον η ομόφωνη απόφαση των ενόρκων. Η Φλόριντα είναι μαζί με το Τέξας οι δύο πολιτείες με τις περισσότερες εκτελέσεις στις ΗΠΑ το 2023.

Οι φρικιαστικές δολοφονίες του Τζέιμς Μπαρνς

Ο Τζέιμς Μπαρνς βρισκόταν στη φυλακή από το 2005 καθώς εξέτιε ποινή ισόβιας για τη δολοφονία της συζύγου του το 1997. Ενώ βρισκόταν μέσα στη φυλακή και υποστηρίζοντας πως θέλει να «καθαρίσει» την ψυχή του, ομολόγησε ότι το 1988 είχε βιάσει και δολοφονήσει τη 41χρονη νοσοκόμα Πατρίσια Μίλερ. Ακολούθως καταδικάστηκε σε θάνατο.

Βάσει της ομολογίας του, εισέβαλε από το παράθυρο στην κρεβατοκάμαρα της Μίλερ στη Μελβούρνη της Φλόριντα το 1988. Αφού τη βίασε, στη συνέχεια τη σκότωσε, έβαλε φωτιά στο κρεβάτι της για να αποκρύψει το έγκλημα και διέφυγε. Μέχρι την ομολογία του, η δολοφονία της είχε μείνει ανεξιχνίαστη.

Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, στις 11 Δεκεμβρίου του 1997, ο Μπαρνς στραγγάλισε την εν διαστάσει σύζυγό του Λίντα, μέσα στο σπίτι της. Λίγες ημέρες πριν, είχαν επιβληθεί σε βάρος του περιοριστικά μέτρα και του απαγορευόταν να την πλησιάσει. Αφού τη σκότωσε έκρυψε το πτώμα σε μια ντουλάπα.

Ο Μπαρνς είχε ομολογήσει τους δύο φόνους και σε τηλεοπτική εκπομπή και συγκεκριμένα στη σειρά «On Death Row». Λίγο καιρό μετά την πρώτη του συνέντευξη, ο δολοφόνος έστειλε μια επιστολή στον σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτζοκ με την οποία ομολογούσε ότι είχε σκοτώσει ακόμη ανθρώπους, τον Τσέστερ Γουέτμορ και την Μπρέντα Φλέτσερ. Και οι δύο, τοξικομανείς και εκδιδόμενοι, είχαν καταχωρηθεί ως αγνοούμενοι και οι αρχές δεν έχουν ακόμη εξιχνιάσει τις εν λόγω υποθέσεις, οπότε δεν του απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες για αυτές τις δύο – κατά ομολογία – δολοφονίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μπαρνς, μετά την καταδίκη του σε θάνατο, δεν ζήτησε αναβολή της ποινής του, ως είθισται, ούτε έκανε κάποια τελευταία δήλωση, δεν ζήτησε το τελευταίο γεύμα και δεν είχε κανέναν επισκέπτη.