Οι ηγέτες των δύο κύριων αντίπαλων παλαιστινιακών κινημάτων της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς, επισκέφθηκαν την Τουρκία και συναντήθηκαν στην Άγκυρα, μετά από πρόσκληση του Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια έγιναν δεκτοί στο προεδρικό μέγαρο.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς και τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χανίγια, στο προεδρικό μέγαρο», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ερντογάν διατηρεί εδώ για χρόνια καλές σχέσεις με τους δύο ηγέτες και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το πολιτικό του κεφάλαιο για να προωθήσει την παλαιστινιακή συμφιλίωση.

Εντούτοις, πηγές προσκείμενες στην παλαιστινιακή προεδρία υπογράμμισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο «τη σημασία αυτής της τριμερούς συνάντησης», η οποία έδωσε τη δυνατότητα «να προβληθεί ξανά η παλαιστινιακή ενότητα και το τέλος της παλαιστινιακής διαίρεσης, ειδικά μετά την ισραηλινή επιθετικότητα στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη και τις δραστηριότητες εποικισμού».

Οι συναντήσεις αυτές έρχονται καθώς η ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστίνης βρίσκεται σε τέλμα, και η κατεχόμενη Δυτική Όχθη βιώνει τις πιο βίαιες συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.