Οι υψηλές θερμοκρασίες που φέρνουν οι ακραίοι καύσωνες είναι μια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και μία από τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής που αναμένεται να επηρεάσουν είναι της εργασίας.

Σύμφωνα με το BBC, δεν αναμένεται να αλλάξουν μόνο τα ωράρια των εργαζομένων, αλλά ακόμη και ο τρόπος εργασίας τους ή στη χειρότερη περίπτωση και ο μισθός τους, αν οι κυβερνήσεις δεν μεριμνήσουν να νομοθετήσουν σχετικά.

Χαρακτηριστικά, το 2022 ένας οδοκαθαριστής της Μαδρίτης πέθανε από θερμοπληξία καθώς δούλευε σε ακραίες θερμοκρασίες. Αντίστοιχα, οι ακαδημαϊκοί λένε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές πιθανότατα θα συμβούν σε αυτούς τους τύπους εργασιακών περιβαλλόντων, με στόχο την προστασία των εργαζομένων.

«Η εξωτερική εργασία στη ζέστη θα απαιτεί μικρότερες βάρδιες με περισσότερα διαλείμματα αλλά και περισσότερη ολονύκτια εργασία», λέει ο John P Abraham, καθηγητής θερμικών επιστημών στο University of St Thomas School of Engineering, ΗΠΑ.

Ωστόσο, παρόλο που είναι πιθανό αυτή η ομάδα εργαζομένων να δει το ωράριο να μετατοπίζεται αργότερα το βράδυ, αυτή η προσέγγιση δεν η λύση για το πρόβλημα και εγκυμονεί κινδύνους.

Πρώτον, αναφέρει, οι νυχτερινές θερμοκρασίες γίνονται όλο και πιο ζεστές γρηγορότερα από τις ημερήσιες. «Αν οι εργαζόμενοι βιώνουν τη ζέστη κατά τη διάρκεια της μέρας στην δουλειά τους, αλλά οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι τόσο ζεστές ώστε το σώμα τους να μην μπορεί να κρυώσει, θα περάσουν πολύ πιο δύσκολα την επόμενη μέρα», εξηγεί.

Ζητήματα ασφάλειας επίσης, όπως η ορατότητα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα. Για τους εργαζόμενους σε περιβάλλοντα μη ελεγχόμενης θερμοκρασίας, ο Abraham πιστεύει ότι τα κλιματιζόμενοι χώροι θα γίνουν συνήθεις χώροι και οι εργοδότες θα πρέπει να φροντίσουν να γίνονται διαλείμματα για τους εργαζόμενους ώστε να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους αρκετά για να εργαστούν ξανά.

Οι εργαζόμενοι σε εσωτερικούς χώρους ή σε ψυχρά περιβάλλοντα μπορεί να είναι συγκριτικά πιο ασφαλείς από αυτούς που εκθέτουν τον εαυτό τους σε ακραίες θερμοκρασίες στο πλαίσιο της δουλειάς, αλλά θα πρέπει επίσης να περιμένουν αλλαγές στη ρουτίνα εργασίας τους.

«Οι σύγχρονες ρυθμίσεις εργασίας όπως η απομακρυσμένη εργασία, η υβριδική εργασία, τα τετραήμερα και το εξάωρο ωράριο αντί για οχτώ ώρες, αποδεικνύονται χρήσιμες σε συνθήκες καύσωνα», λέει ο Mansoor Soomro, ο ανώτερος λέκτορας βιωσιμότητας και διεθνών επιχειρήσεων, ηγεσίας, διαχείρισης και ανθρώπινου δυναμικού στο Teesside University International Business School, στη Βρετανία.

Ο ρόλος των εργοδοτών

Οι εργοδότες μπορούν επίσης να εισαγάγουν νέα μέτρα για τους εργαζόμενους.

Ο Soomro λέει ότι ορισμένοι εργοδότες διενεργούν περιοδικές αξιολογήσεις κινδύνου θερμότητας για να εντοπίσουν ορισμένες από τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στις αυξανόμενες θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερων σε ηλικία, των εγκύων και των εργαζομένων με αναπηρίες.

«Σε αυτούς τους ανθρώπους μπορούν στη συνέχεια να δοθούν επιδόματα και πρόσθετες διευκολύνσεις όταν επιτάσσεται», λέει. Αναμένει ακόμη, ότι όλο και περισσότεροι εργοδότες θα αρχίσουν να διενεργούν αυτούς τους ελέγχους εφόσον η υπερβολική ζέστη επιμένει.

Ομοίως, προβλέπει ότι οι εταιρείες θα αρχίσουν να εφαρμόζουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες υγείας και ευεξίας που σχετίζονται με τη ζέστη. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν workshops για τη διαχείριση του στρες λόγω θερμότητας ή οδηγίες φυσικής κατάστασης και διατροφής για να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

Οι επενδύσεις σε υποδομές θα είναι επίσης σημαντικές για το ζήτημα. «Οι εταιρείες επενδύουν στη δημιουργία ανθεκτικών στη θερμότητα περιβαλλόντων εργασίας που περιλαμβάνουν βιώσιμη κτιριακή υποδομή με καλύτερο σύστημα κλιματισμού», λέει ο Soomro.

Η αλλαγή της εργάσιμης ημέρας ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή έχει επίσης καλό επιχειρηματικό νόημα για τους εργοδότες.

«Η δυσφορία που σχετίζεται με τη ζέστη επηρεάζει αρνητικά την απόδοση και την παραγωγικότητα της εργασίας», λέει ο Soomro. Οι εταιρείες θέλουν να αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις των συνθηκών της ζέστης και του καύσωνα στην υγεία.

«Οι εργαζόμενοι εξαιτίας της ζέστης, υποφέρουν επειδή είναι άρρωστοι, χάνουν εργάσιμες ημέρες και αμοιβές και μπορεί να επηρεαστεί και η οικογενειακή τους ζωή. Για τους εργοδότες από την άλλη, υφίστανται τις συνέπειες της ιατρικής περίθαλψης, της απώλειας παραγωγικότητας και των νομικών διαφορών».

Παράλληλα με την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από την ξηρασία, η νέα νομοθεσία ορίζει ότι όταν οι καιρικές συνθήκες φθάσουν στο πορτοκαλί σήμα κινδύνου (σημαντικός κίνδυνος) ή κόκκινο (ακραίος κίνδυνος), θα είναι υποχρεωτικό για τους εργοδότες να προσαρμόσουν τις συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης ή της τροποποίησης των ωρών της εργάσιμης ημέρας.