Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (13/7) πως η σύνοδος του NATO προσέφερε στη χώρα του θεμέλιο ασφαλείας που δεν διέθετε ποτέ πριν, καθώς την έβαλε στον δρόμο προς την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία μας, αποκτήσαμε θεμέλιο ασφαλείας για την Ουκρανία στην πορεία της προς το NATO», είπε ο κ. Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του.

Πρόκειται για «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας που επιβεβαιώθηκαν από τις επτά κορυφαίες δημοκρατίες του κόσμου. Ποτέ πριν δεν είχαμε τέτοια βάση ασφαλείας, και μάλιστα στο επίπεδο της G7».

Επανερχόμενος σε δηλώσεις που έκανε κατά τη σύνοδο στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, επέμεινε πως «εξαλείψαμε κάθε αμφιβολία ή αμφισημία για το εάν η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος του NATO. Θα γίνει».

Επιπλέον, στο βίντεο όπου βρισκόταν σε τρένο επιστρέφοντας στο Κίεβο, σημείωσε πως «γυρίζουμε στην πατρίδα με καλά αποτελέσματα για τους πολεμιστές μας, οι οποίοι θα ενισχυθούν με όπλα».

Νέες ρωσικές επιδρομές σε ουκρανικές πόλεις

Συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας άνοιξαν πυρ για να καταρρίψουν ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι σε προάστια του Κιέβου και στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας, έκανε γνωστό ο ουκρανικός στρατός, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη αεροπορικές επιδρομές για τρίτη συνεχόμενη νύχτα.

Συντρίμμια UAVs που καταρρίφθηκαν κατέπεσαν σε τρεις συνοικίες και οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν την έκταση των ζημιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν ανακοίνωσαν οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας ανταποκρίθηκαν σε κλήσεις από τις συνοικίες Σολομιάνσκι, Σεβτσενκίβσκι, Ποντίλσκι και Νταρνίτσκι μετά τις «εκρήξεις στην πόλη», ανέφερε μέσω Telegram ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ο Βιτάλι Κλίτσκο και διευκρίνισε: «Στη συνοικία Ποντίλσκι, κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε πολυκατοικία, βρέθηκε πτώμα».

Στη συνοικία Νταρνίτσκι, δυο άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας «πτώσης συντριμμιών», έκανε γνωστό από την πλευρά του ο Σερχίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Κιέβου, επίσης μέσω Telegram.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κλίτσκο, δυο άνθρωποι «νοσηλεύονται» μετά τη διακομιδή τους σε νοσοκομείο, ωστόσο δεν είναι σαφές αν πρόκειται για τους ίδιους. Προσφέρθηκαν φροντίδες σε άλλους δύο τραυματίες επιτόπου, πρόσθεσε ο κ. Κλίτσκο.

Εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε πολυκατοικία στη Σεβτσενκίβσκι και σε κτίριο στην Ποντίλσκι, πάντα σύμφωνα με τον αιρετό.

Εκρήξεις ακούστηκαν και σε άλλες περιφέρειες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων της Μικολάιφ (νότια), της Χμελνίτσκι (δυτικά) και της Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Χθες Τετάρτη, η ουκρανική πολεμική αεροπορία έκανε λόγο περί κατάρριψης των 11 από τα 15 ρωσικά UAVs που κατευθύνονταν στο Κίεβο. Προχθές Τρίτη, διαβεβαίωνε πως καταρρίφθηκαν 26 από 28 ρωσικά UAVs.