«Στον αέρα» μοιάζει να είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία δεν έχει άρει ακόμα το βέτο παρά το «μασάζ» του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επικοινωνία του με τον Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δράση των υποστηρικτών των Κούρδων στη Σουηδία έπειτα από τις νέες διαδηλώσεις στις οποίες κάηκε αντίγραφο του Κορανίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναγνώρισε μεν τα βήματα που έχει κάνει η Σουηδία, ξεκαθάρισε όμως ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

Τετραμερής για την ένταξη της Σουηδίας στις 6 Ιουλίου

«Είναι τώρα η ώρα να καλωσορίσουμε τη Σουδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ» ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοινώνοντας την τετραμερή συνάντηση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Στην Σύνοδο θα λάβουν μέρος εκτός από τη Σουηδία, η Τουρκία και η Φινλανδία, μαζί βέβαια με αξιωματούχους της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Και η Ουγγαρία καθυστερεί την κύρωση της ένταξης της Σουηδίας. Δεν θα προγραμματίσουν σχετική ψηφοφορία και θα την αναβάλουν για το φθινόπωρο.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ ασκούν πιέσεις ώστε η Τουρκία να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας, στη Σύνοδο του Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου. Η Άγκυρα όμως δεν έχει αποσύρει ακόμα το βέτο, κάτι που γίνει ακόμα λιγότερο πιθανό όσο συνεχίζονται οι ακραίες αντι-μουσουλμανικές εκδηλώσεις στη Σουηδία.

Στη Σύνοδο θα λάβουν μέρος υπουργοί Εξωτερικών, σύμβουλοι ασφαλείας αλλά και οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των χωρών. Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και γενικότερα της Δύσης, επιμένουν πως η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια για ένταξη, την ώρα που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις κουρδικές οργανώσεις.

Νωρίτερα φέτος, η Τουρκία απέσυρε τις ενστάσεις της για τη Φινλανδία, η οποία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.