Οι αρχές στο Πεκίνο αύξησαν τον ελάχιστο μισθό στην πρωτεύουσα κατά περίπου 20% για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες εν μέσω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων και των ακινήτων αλλά και το χάσμα που ολοένα και μεγαλώνει μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός στην μητροπολιτική περιοχή του Πεκίνου θα αυξηθεί στα 1.160 γιούαν από 960 από 1ης Ιανουαρίου 2011. Τον Ιούλιο είχε αυξηθεί κατά 20%, στα 960 γιούαν.

Η Κίνα προχώρησε σε μια σειρά αυξήσεων των κατώτατων μισθών σε διάφορες περιοχές φέτος μετά την έξαρση των εργασιακών εντάσεων και μια σειρά αυτοκτονιών εργαζομένων που αποτέλεσαν σαφείς ενδείξεις μιας εντεινόμενης δυσαρέσκειας στις τάξεις των εκατομμυρίων χαμηλόμισθων εργαζομένων στη χώρα.

Η νέα αύξηση των μισθών στην πρωτεύουσα καταγράφεται εν μέσω δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που εκφράζουν ανησυχίες για τον πληθωρισμό, ο οποίος επίσημα ξεπέρασε το 5% το Νοέμβριο, και ειδικά τις τιμές των τροφίμων, που κατέγραψαν αύξηση 12% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα αλλά και για τις τιμές των ακινήτων που συνεχίζουν να ανεβαίνουν παρά τις προσπάθειες των αρχών να αποκλιμακώσουν το ράλι τιμών.

Το Σάββατο η κινεζική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες. Ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι η κυβέρνηση θα ελέγξει τον πληθωρισμό και τις τιμές των ακινήτων που έχουν γίνει απλησίαστες για πάρα πολλούς απλούς Κινέζους.