Ο Mitchell Gaffney και η Madeleine Edsell ευχαρίστησαν την κοινωνία για την «έκρηξη αγάπης και υποστήριξης» στην πρώτη τους δήλωση μετά το δυστύχημα του λεωφορείου που έχασαν τη ζωή τους 10 από τους καλεσμένους του γάμου τους. «Αν και εκτιμούμε την αγάπη και την υποστήριξη από την κοινότητα, ζητάμε από τα μέσα ενημέρωσης να σέβονται την ιδιωτικότητά μας όσο θρηνούμε», ανέφερε σε δήλωσή του το ζευγάρι, που ζει στην Αυστραλία.

«Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε στην επεξεργασία της τραγωδίας και η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων μας, γι’ αυτό θα θέλαμε να απορρίψουμε επισήμως οποιοδήποτε αίτημα για συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης». Οι γονείς του Gaffney έσπασαν επίσης τη σιωπή τους, δημοσιεύοντας εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δράσεις που αφορούν στις ζώνες ασφαλείας στα λεωφορεία.

«Ήταν ένα ευχάριστο γεγονός έως ότου η είδηση ​​για το δυστύχημα του λεωφορείου με δέκα ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ήρθε μέσα σε λίγες ώρες να καταστρέψει πολλές ζωές», ανάρτησε ο John Gaffney στο LinkedIn. «Ας ελπίσουμε ότι κάτι θετικό μπορεί να βγει από αυτή την τραγωδία» σημείωσε. «Πριν από πενήντα χρόνια η τοποθέτηση και η χρήση ζωνών ασφαλείας έγινε υποχρεωτική στην Αυστραλία για όλους τους επιβάτες αυτοκινήτων, σώζοντας αμέτρητες ζωές έκτοτε. Ενώ η γυναίκα μου και εγώ δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, πιστεύουμε ότι τελικά όλοι όσοι είναι επιβάτες λεωφορείου πρέπει να έχουν φορούν υποχρεωτικά ζώνη ασφαλείας» πρόσθεσε. Ζήτησε από τους ανθρώπους να πιέσουν τους βουλευτές για να επιφέρουν την αλλαγή.

Ο Γκάφνεϊ ευχαρίστησε επίσης όλους όσους έκαναν προσευχές και για την υποστήριξή τους. Η σύζυγός του Κάρολιν δημοσίευσε ένα παρόμοιο μήνυμα στο Facebook, μεταδίδει η New York Post.

«Για να μπορέσει να βγει κάτι «καλό» από αυτό η οικογένειά μας θα εκτιμούσε εάν η κοινότητα ασκούσε πιέσεις στις πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις για να διασφαλίσουν ότι οι ζώνες ασφαλείας θα παρέχονται σε όλα τα λεωφορεία και η χρήση τους θα είναι υποχρεωτική», ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε το νόμο και όσο περισσότερη υποστήριξη έχουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αλλαγής».

Περισσότερα από 40 άτομα βρίσκονταν στο λεωφορείο που είχε αναχωρήσει από το θέρετρο Wandin Valley μετά το τέλος του γάμο του Mitchell Gaffney και της Madeleine Edsell την Κυριακή 11 Ιουνίου. Ο περιφερειακός ποδοσφαιρικός σύλλογος που έχασε επτά από τα μέλη του στο δυστύχημα ζήτησε προστασία της ιδιωτικής ζωής καθώς τα μέλη του συνεχίζουν να θρηνούν αγαπημένα πρόσωπα. Μιλώντας στα ΜΜΕ από την έδρα του συλλόγου, το Ρόουζ Πόιντ Παρκ τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Singleton Roosters AFC, Ντίλαν Χίξον εξήγησε πώς η δεμένη κοινότητα αναρρώνει από το τραγικό συμβάν. Ο σύλλογος έχασε πολλά μέλη στο δυστύχημα, συμπεριλαμβανομένων των Kane Symons, Rebecca Mullen, Tori Cowburn, του παντρεμένου ζευγαριού Andrew και Lynan Scott και μητέρα και κόρη Nadene και Kyah McBride.

Εκτιμούμε το ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και του κοινού για την τραγωδία και τους εμπλεκόμενους», είπε. «Ζητάμε να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή της κοινότητάς μας καθώς συλλογικά θρηνούμε και επεξεργαζόμαστε την τεράστια απώλεια.

«Ο σύλλογός μας έχει δημιουργηθεί από σπουδαίους ανθρώπους και τις σχέσεις που καλλιεργούνται μέσα του και θα στηριχτούμε ο ένας στον άλλον σε αυτή την απίστευτα δύσκολη στιγμή, με τη μνήμη όλων αυτών που έχουν χαθεί στην πρώτη γραμμή των σκέψεών μας». Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος έχει επίσης συγκεντρώσει 82.922 δολάρια μέσω του κλειστού πλέον GoFundMe, με τα κεφάλαια να πηγαίνουν σε οικογένειες που επλήγησαν από το δυστύχημα του λεωφορείου.

Τώρα υπάρχουν δωρητές στο Rotary’s Hunter Valley (NSW) Bus Tragedy Fund, το οποίο ξεκίνησε αφού ο πρωθυπουργός της NSW Chris Minns υποσχέθηκε 68.000 δολάρια σε επιζώντες, θύματα και τις οικογένειές τους μέσω του Premier’s Discretionary Fund. Από το πρωί της Δευτέρας, το ταμείο έχει συγκεντρώσει επιπλέον 418.174 δολάρια. Ο οδηγός λεωφορείου, Μπρετ Μπάτον, 58 ετών, κατηγορήθηκε για 10 κατηγορίες για επικίνδυνη οδήγηση που προκάλεσε θάνατο, και μία κατηγορία για οδήγηση από αμέλεια μετά το ατύχημα. Του επιβλήθηκε εγγύηση και θα επιστρέψει στο δικαστήριο.