Την Κυριακή γιορτάζουμε την Ημέρα του Πατέρα και μας δίνεται η ευκαιρία να θυμηθούμε τον σημαντικό ρόλο που έχουν ή είχαν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή μας. Είτε είναι ακόμα κοντά σας, είτε έχουν φύγει από τη ζωή, οι πατεράδες είναι πρόσωπα που δίνουν ασφάλεια και απεριόριστη αγάπη στα παιδιά τους.

Αν εσείς οι ίδιοι είστε πατέρας, είναι καλό να γνωρίζετε την εκτίμηση που έχουν τα παιδιά σας σε εσάς. Ωστόσο, και από τη δική σας μεριά, υπάρχουν κάποιες συμβουλές ώστε να γίνετε ακριβώς ο πατέρας που χρειάζονται τα παιδιά σας.

Ένας ειδικός σε θέματα γονέων συνιστά στους πατεράδες να μη φοβούνται να αλλάξουν τον τρόπο ανατροφής των παιδιών τους, αν δεν λειτουργεί καλά. Το να είναι κανείς μπαμπάς, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν συνοδεύεται από εγχειρίδιο οδηγιών, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το να παίρνει κάποιος συμβουλές γονέων από τα παιδιά του, είναι ένας καλός τρόπος για να χαράξει μια καλύτερη πορεία.

Ο Jeff Cookston, καθηγητής ψυχολογίας σε Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι οι μπαμπάδες πρέπει να ζητούν ανατροφοδότηση για τη γονική τους συμπεριφορά, ώστε τα παιδιά τους να κατανοούν καλύτερα τις προθέσεις τους. Για παράδειγμα, οι γονείς μπορεί να πιστεύουν ότι κάνουν καλή δουλειά με το να μην είναι πολύ σκληροί με τα παιδιά τους, αλλά τα παιδιά μπορεί να το βλέπουν ως έλλειψη επένδυσης από τους γονείς τους.

«Υπάρχει η ανάγκη οι πατέρες να λένε μερικές φορές στα παιδιά τους: “Πώς τα πάω; Είμαι ο μπαμπάς που χρειάζεσαι να είμαι;“», δήλωσε ο Cookston, σύμφωνα με το healthline.com. «Τα παιδιά προσπαθούν ενεργά να δώσουν νόημα στην προσοχή που λαμβάνουν. Αυτό που εκλαμβάνουν τα παιδιά από την προσοχή των γονιών, μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό ή και πιο σημαντικό από τη συμπεριφορά των γονέων».

Ο Cookston και η πρώην μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Andrea Finlay, δημοσίευσαν μια μελέτη στο «Journal of Family Issues» που διερευνούσε τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι βλέπουν το στυλ ανατροφής των πατέρων τους. Η μελέτη σε παιδιά στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα διαπίστωσε ότι τα κορίτσια τείνουν να πιστεύουν ότι οι καλές πτυχές των πατεράδων τους είναι υπεύθυνες για τις καλές τους πράξεις, ενώ τα αγόρια είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι οι μπαμπάδες κάνουν καλά πράγματα ανάλογα με την περίσταση.

Με βάση την έρευνά του, ο Cookston προσφέρει τις ακόλουθες συμβουλές για τους μπαμπάδες:

Ελέγξτε το παιδί σας

Οι μπαμπάδες θα πρέπει να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να μιλήσουν για τη σχέση που έχουν με τα παιδιά τους. «Οι πατεράδες πρέπει να ρωτούν: “Είμαι εδώ περισσότερο ή λιγότερο από ό,τι με χρειάζεσαι;“», δήλωσε ο Cookston, «και τα παιδιά – ιδιαίτερα οι έφηβοι – πρέπει να είναι σε θέση να πουν: “Θέλω να αλλάξεις“».

Προσφέρετε συναισθηματική υποστήριξη

Οι μπαμπάδες είναι συνήθως καλύτεροι με την πειθαρχία και το να είναι «πρότυπο», αλλά ο Cookston δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι μπαμπάδες να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη. Εκείνοι που το κάνουν, συνήθως, έχουν λιγότερο επιθετικά και κακομαθημένα παιδιά, σύμφωνα με τον ίδιο.

Να είστε ευέλικτοι με το στυλ σας

Επειδή δεν ήσασταν ένας ζεστός και δεκτικός πατέρας χθες, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γίνετε σήμερα. «Οι γονείς μπορούν να αλλάξουν και τα παιδιά μπορούν να το δεχτούν αυτό», δήλωσε ο Cookston. «Οι γονείς πρέπει να προσαρμόζουν συνεχώς τη γονική τους συμπεριφορά στην ανάπτυξη και τις ατομικές ανάγκες του παιδιού».

Εργαστείτε ως ομάδα

Οι γονείς είναι πιο πιθανό να ακούσουν καλά πράγματα για τις οικογενειακές σχέσεις από τα παιδιά τους, αν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να συνεργάζονται και να συμφωνούν στις αποφάσεις για τα παιδιά τους. «Οι γονείς παίζουν μοναδικούς, προσθετικούς ρόλους στη ζωή των παιδιών τους», δήλωσε ο Cookston.

Στοχεύστε ψηλά

«Πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη της πατρότητας. Αν ένας άνδρας είναι παρών και είναι καλός και δεν φωνάζει στα παιδιά του και πηγαίνει στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, λέμε ότι αυτό είναι αρκετό», δήλωσε ο Cookston. «Αλλά πρέπει να κάνουν περισσότερα, όσον αφορά τη δέσμευση, τη συμμετοχή και την αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους».