Σάλο έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί πρώην αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει στην κατοχή της «άθικτα και εν μέρει άθικτα» σκάφη μη ανθρώπινης προέλευσης. Οι νέες δηλώσεις προστίθενται σε μια σειρά αποκαλύψεων και ανακοινώσεων το τελευταίο διάστημα από επίσημους φορείς των ΗΠΑ, τη NASA, αλλά και ειδικούς, που επιβεβαιώνουν δεκάδες ανεξήγητες θεάσεις αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, αναζωπυρώνοντας την προσοχή στα σενάρια εξωγήινης άφιξης.

Ο Ντέιβιντ Γκρους, ο οποίος είχε ηγηθεί της ανάλυσης ανεξήγητων φαινομένων (UAP) για την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας, ισχυρίστηκε μιλώντας στο Debrief πως οι ΗΠΑ διαθέτουν εξωγήινα σκάφη και πως οι πληροφορίες για αυτά αποκρύπτονται παράνομα από το Κογκρέσο.

Σημειώνεται πως ο Ντέιβιντ Γκρους, πολλές φορές παρασημοφορημένος για τις υπηρεσίες του σε μυστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της αμερικανικής ασφάλειας, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της υπηρεσίες UAP από το 2019-2021, ενώ από το 2021 έως το 2022 ήταν συνεπικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωχωρικών Πληροφοριών (NGA).

Ο Γκρους, που εκπροσωπείται από μια ισχυρή νομική ομάδα, υποστηρίζει πως μετά την απόφασή του να παραδώσει κάποιες από τις εν λόγω απόρρητες πληροφορίες στο Κογκρέσο υπέστη σοβαρά αντίποινα από κυβερνητικούς αξιωματούχους, που τελικά τον οδήγησαν στην αποχώρηση από τις μυστικές υπηρεσίες τον Απρίλιο, μετά από 14 χρόνια καριέρας.  

Ο Τζόναθαν Γκρέι, εν ενεργεία αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών και Διαστημικών Πληροφοριών (Nasic), επιβεβαίωσε την ύπαρξη «εξωτικών υλικών» στο Debrief. Σημειώνεται πως ως «εξωτικά υλικά» χαρακτηρίζονται υλικά που έχουν κατασκευαστεί από «μη ανθρώπινη νοημοσύνη, εξωγήινη» ή «άγνωστης προέλευσης».

«Το φαινόμενο της μη ανθρώπινης νοημοσύνης είναι πραγματικό. Δεν είμαστε μόνοι», είπε και πρόσθεσε: «Οι ανακτήσεις αυτού του είδους δεν περιορίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, και ωστόσο μια παγκόσμια λύση συνεχίζει να μας διαφεύγει».

Υπενθυμίζεται πως το Πεντάγωνο κυκλοφόρησε μια έκθεση για ανεξήγητα φαινόμενα, σύμφωνα με την οποία από το 2004 έως το 2021 έχουν καταγραφεί επισήμως 144 περιπτώσεις θεάσεων αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, τα οποία δεν μπορούν να αποδοθούν σε κάποιο γνωστό παράγοντα. Ογδόντα εξ αυτών καταγράφηκαν σε πολλαπλούς αισθητήρες.

Είχε προηγηθεί η διαρροή βίντεο από την πολεμική αεροπορία που έδειχναν UFO στον ουρανό, αλλά και αναφορές πιλότων που ανέφεραν πως είχαν δει συχνά παράξενα ιπτάμενα αντικείμενα, με ασυνήθιστες δυνατότητες, στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη με τους δημοσιογράφους του Debrief, Λέσλι Κιν και Ραλφ Μπλούμενταλ, οι οποίοι είχαν αποκαλύψει την ύπαρξη του μυστικού προγράμματος του Πενταγώνου για την έρευνα UFO, ο Ντέιβιντ Γκρους υπογράμμισε πως η αμερικανική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ανακτήσει θραύσματα μη ανθρώπινων σκαφών και σε κάποιες περιπτώσεις ολόκληρα σκάφη και μάλιστα εδώ και δεκαετίες. «Το υλικό περιλαμβάνει άθικτα και μερικώς άθικτα οχήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το προφίλ του Ντέιβιντ Γκρους, καθώς πρώην συνάδελφοί του εγγυήθηκαν για τον αξιοπιστία του και τον ηθικό του χαρακτήρα. Ο Καρλ Νίλ, απόστρατος συνταγματάρχης του στρατού, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Debrief πως ο Ντέιβιντ Γκρους είναι «υπεράνω πάσης υποψίας» ενώ σε μια έκθεση του 2022 για την απόδοσή του, ο Γκρους παρουσιάζεται ως ένας αξιωματικός με «ισχυρό ηθικό βάρος».

Ο Νικ Πόουπ,  ο οποίος εργαζόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στις αντίστοιχες υπηρεσίες για UFO του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας (MoD), υπογράμμισε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι οι ισχυρισμοί των Γκρους και Γκρέι για κατοχή εξωγήινου υλικού από τις ΗΠΑ είναι «πολύ σημαντικοί».

«Είναι άλλο πράγμα οι ιστορίες συνωμοσίας στο διαδίκτυο και άλλο αυτές οι δηλώσεις από έμπιστους ανθρώπους. Αυτό μας οδηγεί σε άλλο επίπεδο», τόνισε ο Πόουπ και πρόσθεσε: «όταν αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τέτοιες καταγγελίες το κάνουν εν πλήρη συνειδήσει γνωρίζοντας πως εάν ισχυρίζονται κάτι ψευδές τότε υπόκεινται σε δίωξη με πιθανή ακόμη και τη φυλάκιση».

«Πολλοί λένε: “Ωχ, οι άνθρωποι φτιάχνουν ιστορίες όλη την ώρα”. Αλλά νομίζω ότι είναι πολύ διαφορετικό να πηγαίνεις ενώπιον του Κογκρέσου και να πηγαίνεις στον γενικό επιθεωρητή των υπηρεσιών πληροφορίας και να αποκαλύπτεις κάτι τέτοιο. Διότι θα υπάρξουν συνέπειες αν αποδειχθεί ότι αυτό δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε. Συμπλήρωσε δε πως οι νέες δηλώσεις είναι «μέρος ενός ευρύτερου παζλ». «Και νομίζω ότι, αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά είναι αλήθεια, ερχόμαστε πιο κοντά από ποτέ στο επίκεντρο της αναζήτησής μας».

Σύμφωνα με το Debrief, η γνώση του Γκρους για μη ανθρώπινα υλικά και σκάφη βασίστηκε σε «εκτενείς συνεντεύξεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους πληροφοριών». Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ακόμη πως ανέφερε το «πρόγραμμα ανάκτησης υλικών» UFO στο Κογκρέσο, αλλά και ότι «ο Γκρους σημείωσε πως οι επιχειρήσεις ανάκτησης σκαφών βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορα επίπεδα δραστηριότητας και ότι γνωρίζει τα συγκεκριμένα άτομα, νυν και πρώην, που εμπλέκονται».

Σημειώνεται πως μετά τις πολλαπλές αποκαλύψεις και αναφορές, που προκάλεσαν και το έντονο ενδιαφέρον γερουσιαστών των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο ίδρυσε τελικά, τον Ιούλιο του 2022, το Γραφείο Επίλυσης Ανωμαλιών, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση και ανάλυση ανεξήγητων φαινομένων.

Επίσης, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) δημιούργησε μια επιτροπή για τη διερεύνηση ανεξήγητων καταγραφών, ώστε να μην προκαλείται σύγχυση από διάφορες αναξιόπιστες και ψευδείς αναφορές, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και μια έμπιστη επιτροπή ώστε αυτόπτες μάρτυρες να μπορούν να καταθέσουν ανενόχλητοι τα στοιχεία τους. Είναι ενδεικτικό πως αρκετοί πιλότοι των ΗΠΑ έχουν ισχυριστεί πως στο παρελθόν έχουν αποφύγει να μοιραστούν την εμπειρία μιας θέασης αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενου αντικειμένου κατά τη διάρκεια πτήσεων, επειδή φοβούνται πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την καριέρα τους.