Για σωματική και ψυχολογική κατάπτωση του Κιμ Γιονγκ Ουν κάνουν λόγο οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας, υπογραμμίζοντας πως ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει βυθιστεί σε έναν «φαύλο κύκλο» ποτού, τσιγάρου, αυπνίας και υπερβολικού βάρους.

Σύμφωνα με αναφορά των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας, όπως αναφέρει η New York Post, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια είχε καταφέρει να ελέγξει το βάρος του χάνοντας αρκετά κιλά, τελικά τα ξαναπήρε και μάλιστα έχει πλέον ξεπεράσει τα 140 κιλά.

Επίσης φέρεται να έχει εθιστεί στο αλκοόλ και το τσιγάρο καταναλώνοντας «υπερβολικές ποσότητες» και από τα δύο, αλλά και να αντιμετωπίζει «σοβαρές διαταραχές ύπνου» εξαιτίας άγχους, γεγονός που τον έχει οδηγήσει στη λήψη φαρμάκων όπω η ζολπιδέμη.

«Στην τελευταία εμφάνισή του στις 16 Μαΐου έδειχνε πολύ κουρασμένος», δήλωσε ο Γιο Σανγκ Μπαμ, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής πληροφοριών της Νότιας Κορέας σε σχετική ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Επικαλούμενος τις υπηρεσίες Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, ο Γιο Σανγκ Μπαμ ανέφερε πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν ίσως βιώνει μια σοβαρή διαταραχή ύπνου, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος και «καπνίζει σαν φουγάρο», μεταδίδει η αγγλόφωνη εφημερίδα Korea Herald.

Επισημαίνεται ακόμα πως οι κατάσκοποι της Σεούλ ανακάλυψαν ότι οι αρχές της Βορείου Κορέας εισάγουν ποσότητες φαρμάκων για την αϋπνία, όπως το «Zolpidem» και μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και τσιγάρων όπως τα Marlboro και Dunhill.

Η εικόνα του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι τέτοια, σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, που ακόμη και τα αυστηρά ελεγχόμενα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας αναγκάστηκαν να αναφερθούν στην κατάσταση της υγείας του, ισχυριζόμενα πριν από λίγο καιρό πως φαίνεται κουρασμένος γιατί εργάζεται όλη νύχτα.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές από τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εθεάθη με σημάδια στα χέρια του (εκδορές και μώλωπες), τα οποία οι μυστικές υπηρεσίες αποδίδουν σε «δερματίτιδα από το άγχος».

Η κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει απασχολήσει πολλές φορές τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς μια ενδεχόμενη αλλαγή στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γεωπολιτική σκηνή.

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές εικασίες για την υγεία του, οι οποίες κατά καιρούς ενισχύονται εξαιτίας και των περιορισμένων δημόσιων εμφανίσεών του. Μέσα σε ένα όργιο φημών, κάποιοι είχαν υποστηρίξει ακόμη και ότι είχε πέσει σε κώμα.