Ευθεία επίθεση προς τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην κρίση χρέους που απειλεί να παραλύσει το αμερικανικό κράτος.

«Η αποφυγή μιας πρωτοφανούς στάσης πληρωμών είναι βασικό καθήκον του Κογκρέσου και οι Ρεπουμπλικάνοι το γνωρίζουν. Επί της θητείας του προκατόχου μου (σ.σ. Ντόναλντ Τραμπ) τρεις φορές αποφεύχθηκε η στάση πληρωμών. Η χρεοκοπία δεν είναι επιλογή», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter και συνέχισε:

«Οι περικοπές φόρων που έκανε ο προκάτοχός μου για τους υπέρ-πλούσιους πρόσθεσαν δύο τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρέος των ΗΠΑ. Τώρα, οι Ρεπουμπλικάνοι χρησιμοποιούν την στάση πληρωμών για να κρατήσουν όμηρο την οικονομία μας ώστε να ξαναδώσουν “δωράκια” στους πλούσιους. Είναι ξεκάθαρο ποιους έχουν ως προτεραιότητα».

Ακυρώνει ταξίδια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τώρα, θα επιστρέψει την Κυριακή στον Λευκό Οίκο μετά τη σύνοδο κορυφής της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στην Ιαπωνία, για να προσηλωθεί στις σκληρές συνομιλίες για το δημόσιο χρέος, αποφασίζοντας να μην μεταβεί στην Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουινέα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση πρέπει γρήγορα να καταλήξουν σε συμφωνία για την άρση του κινδύνου μιας άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι για να τον ενημερώσει για την αναβολή του ταξιδιού του. Οι συνεργάτες του Μπάιντεν συνομίλησαν επίσης με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού της Παπούας Νέας Γουινέας Τζέιμς Μαράπε, για να ενημερώσουν για την αναβολή του ταξιδιού του προέδρου.