Σε κάθειρξη εννιά ετών και οκτώ μηνών καταδικάστηκε από δικαστήριο του Λονδίνου, ο 60χρονος Νιγηριανός γερουσιαστής, Ίκε Εκουερεμάντου, ο οποίος επιχείρησε να αποσπάσει εν αγνοία νεαρού το νεφρό του ώστε να το μεταμοσχεύσει στην κόρη του.

Ο γερουσιαστής, η σύζυγός του Μπεατρίς και ένας γιατρός που έπαιξε τον ρόλο του μεσολαβητή, κρίθηκαν ένοχοι καθώς φέρονται να οργάνωσαν τη μεταφορά του θύματος στο Λονδίνο. Ο 21χρονος άνδρας από το Λάγκος ήταν πλανόδιος πωλητής. Του είχαν υποσχεθεί ότι θα του έβρισκαν δουλειά εκεί. Η Μπεατρίς καταδικάστηκε σε φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών σε μια υπόθεση παράνομης μεταμόσχευσης.

«Όλοι σας παίξατε κάποιο ρόλο σε αυτό το αξιοκατάκριτο εμπόριο», είπε ο δικαστής Τζέρεμι Τζόνσον ανακοινώνοντας την απόφασή του, την οποία οι κατηγορούμενοι άκουσαν ανέκφραστοι. «Το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων είναι μια μορφή δουλείας. Οι άνθρωποι και τα όργανά τους αντιμετωπίζονται σαν υλικά που μπορούν να πουληθούν και να αγοραστούν», σχολίασε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κόρη του ζεύγους, η 25χρονη Σόνια, αθωώθηκε. Ήταν παρούσα στο δικαστήριο σήμερα και χαιρέτισε από μακριά τους γονείς της ενώ οι αστυνομικοί τους απομάκρυναν από την αίθουσα.