Η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Άμστερνταμ ήταν επεισοδιακή. Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στην επιστημονική σχολή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. Ωστόσο, ένας ακτιβιστής βρέθηκε στον δρόμο του, και άρχισε να φωνάζει «Είμαστε εδώ!», ένα τραγούδι που παραπέμπει στον ύμνο των «κίτρινων γιλέκων».

Όπως φαίνεται στα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, τη στιγμή που έφτασε ο Μακρόν στο Πανεπιστήμιο, ένας άνδρας προσπάθησε να τον πλησιάσει. Η φρουρά, όμως, του Μακρόν κατάφερε να τον ξαπλώσει στο έδαφος, με τον άνδρα να συνεχίζει να τραγουδά τον ύμνο των κίτρινων γιλέκων.

Ο διαδηλωτής, μαζί με μια γυναίκα, συνελήφθησαν για «διατάραξη της ειρήνης και απειλή» επειδή «έτρεχαν προς τον πρόεδρο», δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Άμστερνταμ Lex van Liebergen. Το επεισόδιο σημειώθηκε λίγο αφότου ο Γάλλος πρόεδρος βγήκε από λιμουζίνα με τον Ολλανδό βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ και τον υποδέχθηκε η δήμαρχος του Άμστερνταμ Φέμκε Χάλσεμα.

«Για την τιμή των εργαζομένων, ακόμη και αν ο Μακρόν δεν το θέλει, είμαστε εδώ», φώναξε ένας από τους διαδηλωτές πριν πέσει στο έδαφος από την αστυνομία. Σύμφωνα με την Le Figaro, ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πολύ έντονη διαμαρτυρία μετά την ψήφιση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, είχε ήδη διακοπεί την προηγούμενη ημέρα κατά τη διάρκεια ομιλίας του για την Ευρώπη στη Χάγη.

Το τραγούδι αυτό αναφέρεται σε έναν ύμνο των κίτρινων γιλέκων, που υιοθετήθηκε ευρέως στις πορείες των διαδηλώσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης τις τελευταίες εβδομάδες.