Ο Σουηδός εισαγγελέας Ματς Λούνγκβιστ που ερευνά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream δήλωσε σήμερα πως «το προφανές κύριο σενάριο» είναι πως μια κρατικά χρηματοδοτούμενη ομάδα βρίσκεται πίσω από σαμποτάζ, όμως το σενάριο μια ανεξάρτητη ομάδα να βρίσκεται πίσω από αυτό εξακολουθεί να είναι «θεωρητικά πιθανό».

Επιπλέον, ο Σουηδός εισαγγελέας δήλωσε στο Reuters πως το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στις εκρήξεις αποκλείει έναν μεγάλο αριθμό δραστών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα και την οποία επικαλέστηκε το Reuters, ο εισαγγελέας εκτίμησε πως θα είναι πιθανόν δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία στη Βαλτική θάλασσα πέρυσι.

Οι εκρήξεις της 26ης Σεπτεμβρίου στους αγωγούς σημειώθηκαν στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας. Η έκρηξη στη σουηδική ΑΟΖ σημειώθηκε σε βάθος 80 μέτρων και ο εισαγγελέας είπε πως η έρευνα γι’ αυτήν είναι περίπλοκη.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ποιος διέπραξε αυτό το αδίκημα»

«Η ελπίδα μας είναι να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ποιος διέπραξε αυτό το αδίκημα, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι πιθανόν ότι αυτό θα είναι δύσκολο δεδομένων των συνθηκών», ανέφερε ο Ματς Λούνγκβιστ. «Εργαζόμαστε συνεχώς, κινούμε γη και ουρανό και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη», πρόσθεσε.

Ενώ δεν έχει εξαχθεί κανένα συμπέρασμα, μια σειρά θεωρίες έχουν διατυπωθεί για το ποιος ανατίναξε τους αγωγούς και πώς.

Η Γερμανία επιβεβαίωσε πως οι ερευνητές της πραγματοποίησαν έφοδο σε σκάφος τον Ιανουάριο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να ανατιναχθούν οι αγωγοί. Γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως το σκάφος μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί από ουκρανική ή φιλοουκρανική ομάδα.

«Υπάρχει ένα πλήθος πληροφοριών και αναφορών για το σαμποτάζ εναντίον των αγωγών αερίου. Το συμβάν έχει μετατραπεί προφανώς σε αρένα για διάφορες προσπάθειες επηρεασμού», ανέφερε ο Λούνγκβιστ στη δήλωση.

«Αυτές οι εκτιμήσεις δεν έχουν αντίκτυπο στην εν εξελίξει έρευνα, η οποία βασίζεται σε γεγονότα και πληροφορίες που έχουν προκύψει από αναλύσεις, έρευνες στη σκηνή του εγκλήματος και τη συνεργασία με τις αρχές στη Σουηδία και άλλες χώρες», είπε ο Σουηδός εισαγγελέας.

Ο Λούνγκβιστ είπε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο μια ανεξάρτητη ομάδα, και όχι ένας κρατικός παράγοντας, να βρίσκεται πίσω από την επίθεση, όμως αυτό δεν είναι πιθανό.

«Υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που έχουν ορισμένες ειδικές αποστολές που σημαίνει ότι θα μπορούσαν, θεωρητικά, να τη διενεργήσουν», είπε. «Δεν αποκλείουμε τίποτα, όμως πως είναι ένας κρατικός παράγοντας που βρίσκεται άμεσα ή τουλάχιστον έμμεσα πίσω από αυτό είναι βέβαια το απολύτως κύριο σενάριό μας, δεδομένων όλων των περιστάσεων».

Εμπλέκονται οι ΗΠΑ με τις εκρήξεις;

Νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με το Αθναϊκό Πρακτορείο, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς ανέφερε πως οι αμερικανικές Αρχές, με τη βοήθεια του νορβηγικού στρατού, βρίσκονταν πίσω από την επίθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τις επιθέσεις, όπως και η Ρωσία. Η Μόσχα, χωρίς να παρέχει αποδείξεις γι’ αυτό, απέδωσε την ευθύνη για τις εκρήξεις σε δυτικό σαμποτάζ.

Ο Λούνγκβιστ δήλωσε πως το συμβάν έχει μετατραπεί σε ανοικτό πεδίο προσπαθειών επιρροής στις διαδικασίες, πιθανόν με σκοπό να προκληθεί εσκεμμένα σύγχυση.

«Δε θέλω να σχολιάσω οποιαδήποτε ειδική αναφορά, αλλά μπορώ να συμπεράνω πως πολλές από τις ‘’καυτές’’ θεωρίες μπορούν εύκολα να αποκλειστούν στη βάση του τι γνωρίζουμε από την έρευνα», είπε.