Ιστορική ημέρα η σημερινή για τις ΗΠΑ, καθώς ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου για να του απαγγελθούν κατηγορίες. Στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μανχάταν δεν θα επιτρέπονται οι τηλεοπτικές κάμερες, έπειτα από απόφαση του δικαστή.

Στην αίθουσα θα επιτραπεί η είσοδος σε πέντε φωτογράφους, αλλά οι τηλεοπτικές κάμερες θα πρέπει να μείνουν εκτός, ενώ οι δημοσιογράφοι που θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία δεν θα μπορούν να έχουν μαζί τους ούτε καν φορητό υπολογιστή, αποφάσισε αργά χθες, Δευτέρα, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν.

«Ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον ενός εν ενεργεία ή πρώην προέδρου», ανέφερε στην απόφασή του, σημειώνοντας ότι η διαδικασία έχει προκαλέσει «το πρωτοφανές ενδιαφέρον του κοινού και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης».

Ντόναλντ Τραμπ

Δημοσιογραφικοί οργανισμοί, όπως η New York Daily News, είχαν ζητήσει από τον Μέρτσαν να επιτρέψει στους δημοσιογράφους να έχουν πλήρη πρόσβαση στη διαδικασία.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μανχάταν δεν εξέφρασε άποψη σχετικά, όμως οι δικηγόροι του Τραμπ ζήτησαν από τον δικαστή να αρνηθεί το αίτημα των δημοσιογραφικών ομίλων επισημαίνοντας ότι θα δημιουργηθεί «μια ατμόσφαιρα που θα μοιάζει με τσίρκο». Παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ασφάλεια και τόνισαν ότι ο πρώην πρόεδρος ανησυχεί ότι «η αυξημένη παρουσία του Τύπου θα έχει αναπόφευκτα ως αποτέλεσμα τη μεροληψία».

Αθώος δηλώνει ο Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έφθασε χθες Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, ενόψει της σημερινής εμφάνισής του ενώπιον δικαστηρίου όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες σχετικά με την καταβολή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ λέει ότι είναι «αθώος» και σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social έγραψε ότι ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να κάνει «ξανά μεγάλη την Αμερική», υπογραμμίζοντας ότι έχει πέσει θύμα «κυνηγιού μαγισσών» σε μια περίοδο που η χώρα του «οδεύει προς την κόλαση».

Το Boeing 757 του Τραμπ – στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας και με το επώνυμό του γραμμένο με κεφαλαία γράμματα – προσγειώθηκε στις 15:25 (τοπική ώρα, 22:25 ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια της Νέας Υόρκης ύστερα από πτήση 3,5 ωρών από τη Φλόριντα.

Με τον 76χρονο Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα να έχει ξεκινήσει ήδη την εκστρατεία του για να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2024, πρόκειται για τον πρώτο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινική δίωξη.