Η πρόοδος που έχει γίνει παγκοσμίως για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών «εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως τόνισε ο στόχος για την επίτευξη ισότητας μεταξύ των φύλων γίνεται όλο και πιο μακρινός, και θα χρειαστούν τρεις ακόμη αιώνες για να επιτευχθεί.

«Η ισότητα των φύλων απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Με την τρέχουσα κατάσταση, το UN Women εκτιμά ότι βρίσκεται 300 χρόνια μακριά», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

«Τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται, απειλούνται και παραβιάζονται σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε αναφέροντας μια σειρά κρίσεων: μητρική θνησιμότητα, κορίτσια που εκδιώχθηκαν από το σχολείο, γυναίκες που φροντίζουν άλλα μέλη και οι οποίες εμποδίστηκαν να εργαστούν και παιδιά που εξαναγκάστηκαν σε πρόωρο γάμο.

«Η πρόοδος που έχουμε κάνει εδώ και δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», είπε ο Γκουτέρες, υπογραμμίζοντας τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες στο Αφγανιστάν, όπου κυβερνούν οι Ταλιμπάν. Εκεί «οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν διαγραφεί από τη δημόσια ζωή».

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε άλλες συγκεκριμένες χώρες. Τόνισε μόνο ότι «σε πολλά μέρη, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών καταργούνται [και] σε ορισμένες χώρες τα κορίτσια που πηγαίνουν στο σχολείο κινδυνεύουν με απαγωγές και επιθέσεις».

«Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και επιβλαβών στερεοτύπων έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των φύλων στην επιστήμη και την τεχνολογία», είπε επίσης ο Γκουτέρες, αναφέροντας ως παράδειγμα πως οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% των νικητών του βραβείου Νόμπελ σε αυτούς τους τομείς.

Κάλεσε για «συλλογική δράση» παγκοσμίως από τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή εκπαίδευσης που ανταποκρίνεται στο φύλο, τη βελτίωση της κατάρτισης δεξιοτήτων και την επένδυση περισσότερων στη «γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων». «Η πατριαρχία αντεπιτίθεται. Αλλά το ίδιο και εμείς», συνέχισε ο Γκουτέρες. «Τα Ηνωμένα Έθνη στέκονται δίπλα στις γυναίκες και τα κορίτσια παντού».