Μια αμφικλινή στέγη πάνω σε σιδερένιες κολόνες, με φώτα εγκατεστημένα στο κάτω μέρος της για να ρίχνουν τη λάμψη τους στα παγωμένα νερά της Στοκχόλμης, εγκατέστησε ο Νορβηγός ντιζάινερ Daniel Rybakken συμβολίζοντας τα δεινά των προσφύγων σε όλον τον κόσμο. Το «Καταφύγιο» είναι φόρος τιμής στον Νορβηγό εξερευνητή, επιστήμονα και ανθρωπιστή Φρίντγιοφ Νάνσεν, ο οποίος έγινε ο πρώτος ύπατος αρμοστής του κατοπινότερου αξιώματος «Ύπατος Αρμοστής στον ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)».

«Το μότο του UNHCR είναι να βάλεις μια στέγη πάνω από τα κεφάλια ανθρώπων που έχουν τραπεί σε φυγή» είπε ο Rybakken, του οποίου η βάση είναι το Γκέτεμποργκ. «Θέλησα να δημιουργήσω μια αντίθεση ανάμεσα στο καταφύγιο της στέγης και τα παγωμένα νερά και μετά να το συνδυάσω με αυτό το πολύ έντονο φως. Έχει να κάνει με το να γεννάς φως στους πιο σκοτεινούς καιρούς» πρόσθεσε, μιλώντας στο Dezeen.

To «Καταφύγιο» ήταν μια από τις πολλές εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για το Nobel Week Lights, ένα δεκεμβριάτικο φεστιβάλ στο οποίο η Στοκχόλμη γεμίζει με εγκαταστάσεις φωτός που τιμούν παλαιούς κατόχους Νόμπελ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στον Νάνσεν απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 1922 αφότου εισήγαγε το Nansen Passport, ταξιδιωτικό έγγραφο για πρόσφυγες το οποίο αναγνωρίστηκε από 52 χώρες. Παρότι οι άλλες εγκαταστάσεις αφαιρέθηκαν μετά το τέλος του φεστιβάλ του περασμένου Δεκεμβρίου, το «Καταφύγιο» θα παραμείνει για τουλάχιστον έναν χρόνο.