Η Τουρκία φέρεται να αλλάζει στάση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς λίγο καιρό μετά την διακοπή των συνομιλιών, ανακοινώθηκε πως αρχίζουν ξανά και αυτή την φορά θα διεξαχθούν στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει το bloomberg.com λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι μια επιτροπή που έχει συσταθεί για να επιβλέπει την πρόοδο στη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών θα συνεδριάσει στα κεντρικά γραφεία της αμυντικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τη Δευτέρα, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι εκπρόσωποι του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) θα παραστούν στις συνομιλίες.

Σημειώνεται, πως η Σουηδία έφτασε πιο κοντά στο ενδεχόμενο να δει την υποψηφιότητά της για ένταξη να μπλοκάρεται, καθώς η Φινλανδία φαίνεται πιο κοντά στο να κερδίσει την υπογραφή του τουρκικού κοινοβουλίου. Την ανακοίνωση της επανέναρξης των συνομιλιών χαιρέτισε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον.

«Πριν από μερικές εβδομάδες είπα ότι θέλουμε να επιστρέψουμε σε αυτές τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατό, να ρίξουμε τους τόνους και να κάνουμε εποικοδομητικές συνομιλίες, καθώς αυτή είναι η προϋπόθεση για να ενταχθεί η Σουηδία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ καλό που μπορούν να ξαναρχίσουν αυτές οι συνομιλίες, αλλά από όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν καθορισμένες ημερομηνίες για αυτό»

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν μετά από ένα περιστατικό όπου ένας Δανο-Σουηδός ακροδεξιός ακτιβιστής έκαψε το Κοράνι έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη, ενώ κάποιες ημέρες πριν κάποιοι είχαν κρεμάσει ανάποδα ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πάλι στην πρωτεύουσα της Σουηδίας. Μετά από αυτό, οι συνομιλίες για την επικύρωση σταμάτησαν και ο Ερντογάν είπε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει την τουρκική υποστήριξη για την υποψηφιότητά της για ένταξη.