Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση του ομογενειακού κοινού στις θεατρικές παραστάσεις του έργου «Αλέξης Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη, από τη Θεατρική Ομάδα του δήμου Ιεράπετρας, στη Νέα Υόρκη και Βοστόνη, τις οποίες παρακολούθησαν πάνω 1300 ομογενείς και μαθητές.

Η ερμηνεία των εθελοντών ηθοποιών, αλλά και η διασκευή και σκηνοθεσία του Αντώνη Διαμαντή, ενθουσίασαν το κοινό που απόλαυσε το ελεύθερο πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη και τα επίκαιρα μηνύματα του για τον άνθρωπο και τη ζωή.

Οι πέντε συνολικά παραστάσεις δόθηκαν μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Ν. Υόρκης «Μίνως», και με τη συνεργασία του σκηνοθέτη της Θεατρικής Ομάδας Αντώνη Διαμαντή με τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Πολιτισμική Κρήτη, ΗΠΑ», Μανώλη Βεληβασάκη.

Συνεργάστηκαν, επίσης, οι Σύλλογοι Κρητών Βοστώνης, «Ροδάμανθος-Ήδη» και το Κοινωφελές Ραδιόφωνο της Νέας Υόρκης, Cosmos FM 91,5., μέλος του Δ.Σ. του οποίου είναι ο κ.Βεληβασάκης.

«Ο Νίκος Καζαντζάκης, μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις, έγινε “πολιτιστική γέφυρα” μεταξύ της Κρήτης, της Ελλάδας και ευρύτερα του Ελληνικού πνεύματος και της ομογένειας» επισημαίνει ο κ. Βεληβασάκης.

Για το σκηνοθέτη της Ομάδας, Αντώνη Διαμαντή, επισημαίνει ότι πέτυχε μέσα από το λόγο, την εικόνα και τη μουσική να ζωντανέψει το πνεύμα του Καζαντζάκη «που μίλησε στην ψυχή μας και μας ταρακούνησε».

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του dήμου Ιεράπετρας λειτουργεί από το 1996. Από το 2001 συνεργάζεται με τον ηθοποιό Αντώνη Διαμαντή, ο οποίος διδάσκει και σκηνοθετεί τα θεατρικά έργα της ομάδας που έχουν παρουσιασθεί στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η Ομάδα διοργανώνει κάθε χρόνο στην Ιεράπετρα Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, καθώς και Διεθνή Θεατρικά Σεμινάρια και θεατρικές Συναντήσεις.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παράστασης ήταν η ζωντανή μουσική που έγραψε ειδικά για τις ανάγκες του έργου ο Νίκος Μαστοράκης.