Οι ουκρανικές αρχές έχουν αναφέρει από την πρώτη στιγμή του πολέμου στην Ουκρανία ότι η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα κατά των αμάχων και η Daily Mail υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι διοικητές έχουν δώσει εντολή να βιάζονται όσες γυναίκες κρεμούν λευκά πανιά έξω από το σπίτι τους.

Πιο αναλυτικά, η dailymail.co.uk αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Βρετανό ποινικό δικηγόρο Wayne Jordash, ο οποίος βοηθά τις έρευνες για εγκλήματα πολέμου στο Κίεβο, οι Ρώσοι διοικητές «ενθαρρύνουν και διατάζουν» τα στρατεύματα να βιάζουν γυναίκες στις κατεχόμενες από τη Ρωσία πόλεις στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, σε ορισμένες περιοχές γύρω από το Κίεβο υπάρχουν ενδείξεις ότι η σεξουαλική βία που διαπράχθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα δείχνει ένα επίπεδο οργάνωσης και σχεδιασμό σε πιο συστηματικό επίπεδο.

Η «συστηματική» φύση της σεξουαλικής βίας που διαπράττουν τα ρωσικά στρατεύματα παρέχει ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι οι διοικητές και οι στρατιώτες του Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιούν τον βιασμό ως όπλο πολέμου τους εννέα μήνες από την έναρξη της βάρβαρης εισβολής.

Οι συστηματικές εκστρατείες μαζικών βιασμών στον πόλεμο χρησιμοποιούν την αναγκαστική εγκυμοσύνη ως εργαλείο για την εθνοκάθαρση και για την πρόκληση ψυχολογικού τραύματος σε μια γενιά ανθρώπων. Τα παιδιά που γεννιούνται ως αποτέλεσμα αυτού του βιασμού εν καιρώ πολέμου συχνά στιγματίζονται καθώς γίνονται «ζωντανή υπενθύμιση της σύγκρουσης», λένε ακαδημαϊκοί.

Το Κίεβο είπε ότι εξετάζει δεκάδες χιλιάδες αναφορές στο πλαίσιο των ερευνών του για φερόμενα εγκλήματα πολέμου από ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό. Η σεξουαλική βία αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος αυτών.