Μήνυμα στους πολίτες απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν στις 23:00 ώρα Ελλάδος (16:00 τοπική) για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Στο διάγγελμα του ο Τζο Μπάιντεν μίλησε στον αμερικανικό λαό για την εκλογική αναμέτρηση.

Στην αρχή του μηνύματός του, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε: «Η δημοκρατία δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά με τις ψήφους τους, ο αμερικανικός λαός μίλησε και απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η Δημοκρατία είναι αυτό που είμαστε» τονίζοντας πως ακόμη δεν υπάρχει συνολική εικόνα απ’ όλες τις Πολιτείες.

«Οι ψηφοφόροι είναι ενοχλημένοι. Ήταν αρκετά δύσκολα τα τελευταία χρόνια για αρκετούς ανθρώπους, με την πανδημία, την οικονομία. Είμαι αισιόδοξος ότι το κοινό θα αγκαλιάσει όλα αυτα που έχουμε κάνει για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα και είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της διαδικασίας»

«Τώρα αρχίζουμε» ανέφερε, λέγοντας ότι διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις για νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές επισημαίνοντας ότι το προβλεπόμενο «κόκκινο κύμα» – μια σάρωση των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή και τη Γερουσία – δεν συνέβη.

Ανάμεσα στις αναφορές που έκανε ο Τζο Μπάιντεν ήταν αυτές στα επιτεύγματα της θητείας του ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο εμβολιασμό για την πανδημία και τη μείωση της ανεργίας, αλλά και των ομοσπονδιακών φόρων.

Ο Τζο Μπάιντεν «υποσχέθηκε» στον Αμερικανικό λαό πως: «Ανεξάρτητα από τα τελικά αποτελέσματα είμαι έτοιμος να εργαστώ για τα ζητήματα της Δημοκρατίας μας. Όταν γυρίσω από τη σύνοδο των G20 θα καλέσω τους αξιωματούχους και των δύο κομμάτων για να συνεργαστούμε πάνω σε αυτά».

Έτοιμος να δεχθεί συμβιβασμούς

Έτοιμος να δεχθεί συμβιβασμούς φάνηκε στο μήνυμα του προς τον λαό ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος τόνισε πως είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά όχι και να δεχτεί μέτρα που θα αυξήσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

«Κανείς που κερδίζει λιγότερα από 40.000 δολάρια το χρόνο δεν πρόκειται να δει τους ομοσπονδιακούς φόρους του να αυξάνονται. Αλλά είμαι έτοιμος να συμβιβαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους αν έχει νόημα. Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε κάθε μέρα, το μέλλον των ΗΠΑ είναι πολλά υποσχόμενο» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να θυμόμαστε ποιο στον δι…λο είμαστε»

«Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον… και αυτό το μέλλον είναι όσο πιο φωτεινό γίνεται» τόνισε ο Τζό Μπάιντεν.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Αμερικής. Είμαστε το μόνο έθνος που βγαίνει πιο ισχυρό από κάθε κρίση. Μετά από μια μεγάλη περίοδο εκστρατείας, μπορώ να πω ένα πράγμα: Δεν είναι ποτέ καλό στοίχημα, το στοίχημα ενάντι στην Αμερική. Δεν υπάρχει τίποτα πέραν των δυνατοτήτων μας, αν είμαστε ενωμένοι. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ποιο στον δι…λο είμαστε» είπε σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τον Κέβιν Μακάρθι

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως παρά το ενδεχόμενο μιας «διχασμένης» κυβέρνησης το συνολικό του όραμα για την Αμερική δεν έχει αλλάξει. «Δεν πρόκειται να αλλάξω τίποτα με κανένα ουσιαστικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στον Ρεπουμπλικανό Κέβιν Μακάρθι, ο Μπάιντεν ανέφερε πως σχεδιάζει να συνομιλήσει αργότερα μαζί του.

Ο ίδιος απέφυγε τις εκτιμήσεις για την έκβαση της μάχης μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τον έλεγχο της Βουλής των αντιπροσώπων, μια θέση που «καλοβλέπει» ο Κέβιν Μακάρθι σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει.

Ο Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα και απάντησε πως: «Θεωρώ ενδιαφέρον το γεγονός ότι περίμεναν μέχρι μετά τις εκλογές για να κάνουν αυτή την επιλογή» ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στην Ουκρανία» επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει πολλά από τα αιτήματα του Κιέβου.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος

Ο Μπάιντεν ανέφερε πως μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες πίστευαν ότι η δημοκρατία στις ΗΠΑ ήταν στο χείλος του γκρεμού. «Θέλουν να μάθουν, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες σταθερές; Είμαστε η ίδια δημοκρατία που ήμασταν πάντα;» αναρωτήθηκε.

Κατά το μήνυμά του ο Τζο Μπάιντεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία τονίζοντας πως θα πάρει την συγκεκριμένη απόφαση στις αρχές του επόμενου έτους, ωστόσο, είπε ότι κλίνει προς το να θέσει υποψηφιότητα ενώ τόνισε πως αν ο Ντόναλντ Τραμπ κατέβει εκ νέου στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, θα πρέπει να διασφαλιστεί, στο πλαίσιο του Συντάγματος, ότι δεν θα επανέλθει στην εξουσία.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένεται να αναδείξουν τη νέα σύνθεση του Κογκρέσου, με τους Ρεπουμπλικανούς να φαίνεται πως κερδίζουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ μαίνεται ακόμα η μάχη για την Γερουσία.

Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν με μήνυμα του στα social media ανέφερε πως: «Η Δημοκρατία δεν συμβαίνει κατά λάθος. Πρέπει να παλέψουμε γι’αυτήν, να την ενισχύσουμε, να την ανανεώσουμε» ενώ το Politico έγραφε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024.