Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα στις 23.00 11 ώρα Ελλάδος (16:00 τοπική) για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, την στιγμή που αξιωματούχος του Λευκού Οίκου τονίζει ότι ο νυν Αμερικανός πρόεδρος θα θέσει υποψηφιότητα και το 2024.

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν πρόκειται να μιλήσει στον αμερικανικό λαό με αφορμή τόσο την εκλογική αναμέτρηση, όσο και για το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί ανέτρεψαν τις αρνητικές προβλέψεις και κόντραραν τους Ρεπουμπλικανούς, κερδίζοντας Πολιτείες – κλειδιά.

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτηση που έκανε στο Twitter, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στους ψηφοφόρους του πριν την ομιλία του, τονίζοντας το εξής:

«Η Δημοκρατία δεν συμβαίνει κατά λάθος. Πρέπει να παλέψουμε γι’αυτήν, να την ενισχύσουμε, να την ανανεώσουμε.

Θα πω περισσότερα το απόγευμα, όμως χάρη στους δημοσκόπους και τους εργαζόμενους που εξασφάλισαν, σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, διασφαλίστηκε η αξιοπιστία της διαδικασίας ψήφισης που είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Η εκλογική διαδικασία δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί και χωρίς τη συμμετοχή εκατομμυρίων που έκαναν τις φωνές τους να ακουστούν».

«Θα είναι ξανά υποψήφιος»

Επίσης, Playbook του Politico μίλησε ένας αξιωματούχος του Λευκού, σημειώντας πως ο Μπάιντεν «θα είναι υποψήφιος» στις προεδρικές εκλογές του 2024, αφού το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα ενισχύει τις προοπτικές του για μελλοντική προεδρική εκστρατεία.

Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ενδέχεται και να διεκδικήσει την καλύτερη επίδοση κυβερνώντος κόμματος σε ενδιάμεσες εκλογές εδώ και 20 χρόνια, αφού τελευταία φορά κάτι αντίστοιχο έγινε υπό προεδρίας του Τζορτζ Μπους, μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους.

Τζο Μπάιντεν

Παρόλα αυτά, το τοπίο δεν είναι «ρόδινο», αφού οι Δημοκρατικοί ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και να περάσει στον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι μπορεί να βάλλουν εμπόδια σε νομοθετικές πράξεις του Μπάιντεν. Παράλληλα, υπάρχει ο φόβος να στοχοποιηθεί ο ίδιος και μέλη της οικογένειας του από έρευνες που θα μπορεί επίσημα να ξεκινήσει το αντίπαλο κόμμα.

Χαρακτηριστικά, μία από τις πιο δυνατές φωνές των Ρεπουμπλικανών, η ακροδεξιά βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, έχει ήδη υποσχεθεί εντατικές έρευνες εις βάρος του γιου του Μπάιντεν, Χάντερ, τον οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν ότι εκμεταλλεύτηκε τις σχέσεις του πατέρα του για να κάνει business με την Ουκρανία και την Κίνα.