«Κάνουμε αυτό που χρειάζεται – μειώνουμε πολύ γρήγορα το δημοσιονομικό έλλειμμα μα διαρθρωτικές αλλαγές και οι αγορές το κατανοούν αυτό όλο και περισσότερο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, εκτιμώντας πως η χώρα του θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.

Η συνέντευξη του κ. Σόκρατες δόθηκε λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 16/17 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθούν τρόποι για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, την οποία πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι είναι υποψήφια να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Η Πορτογαλία έχει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να απευθυνθεί στις αγορές», είπε ο Σόκρατες, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε ούτε τραπεζική κρίση ούτε φούσκα στην αγορά ακινήτων. Το μόνο μας πρόβλημα ήταν το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, το οποίο διορθώνουμε».

Προς επίρρωση του ισχυρισμού του, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τελευταία έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες της χώρας του για συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν μόνο κατά 0,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 20 χρόνια, λόγω της μεταρρύθμισης που έκανε η Κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα, συνδέοντας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής.