Στο πένθος έχει βυθιστεί ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον θάνατο της βασίλισσας ΕλισάβετΑπό την Παρασκευή είναι σε εξέλιξη το δεκαήμερο πένθος σε ολόκληρη τη Βρετανία με τους πολίτες να αποχαιρετούν τη βασίλισσά τους με δάκρυα στα μάτια.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή την περασμένη Πέμπτη 9/9 σε ηλικία 96 ετών.

Καθημερινά χιλιάδες κόσμος, Λονδρέζοι αλλά και τουρίστες πηγαίνουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να αφήσουν λουλούδια, φωτογραφίες και ζωγραφιές, αποτίνοντας έτσι φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ. Η χώρα βυθίστηκε σε πένθος. Τράπεζες και χρηματιστήριο έκλεισαν και η χώρα έχει πλέον «παραλύσει». Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες θα ανασταλούν για 10 ημέρες.

Η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε το πρωί, όταν οι έξι δασοφύλακες του Μπαλμόραλ μετέφεραν το φέρετρο από την αίθουσα χορού του κάστρου, στη νεκροφόρα. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με το σκωτσέζικο βασιλικό λάβαρο και με ένα στεφάνι από λουλούδια, όλα μαζεμένα από τους κήπους του Μπαλμόραλ.

Τα επτά οχήματα πέρασαν αργά μπροστά από τα μπουκέτα που είχαν αφήσει οι πολίτες κατά μήκος της περίφραξης. Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, μετά από ένα ταξίδι έξι ωρών, καταλήγοντας στο παλάτι του Χόλιρουντχαους.

Κατά τη διάρκεια της εξάωρης διαδρομής, χιλιάδες θεατές πέταξαν λουλούδια στο φέρετρο της βασίλισσας και χειροκρότησαν. Σήμερα, μια πομπή θα μεταφέρει το φέρετρο στον καθεδρικό ναό του St. Giles, όπου το κοινό θα μπορεί να αποτίσει τα σέβη του.

Στο Λονδίνο, το πλήθος εξακολουθεί να συρρέει για να πει το τελευταίο αντίο. Το βράδυ της Τρίτης θα μεταφερθεί αεροπορικώς στο Λονδίνο.

Φόρο τιμής απέτισε και ο πρίγκιπας Χάρι ο οποίος έφτασε τη μέρα του θανάτου της στο Μπαλμόραλ χωρίς τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ η οποία τον ακολούθησε μετά. «Γιαγιά μου θα είμαι για πάντα ευγνώμων για τις πρώτες μας συναντήσεις».

Ιδιαίτερα τρυφερό είναι το «αντίο» του πρίγκιπα Χάρι στη γιαγιά του, την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ. Ο Χάρι σημειώνει στο μήνυμά του ότι η ακλόνητη χάρη της και η αξιοπρέπειά της παρέμειναν σταθερές σε όλη τη διάρκεια της ζωής της και τώρα αυτά θα είναι το κληροδότημά της.

«Ήταν αγαπητή και αξιοσέβαστη σε όλο τον κόσμο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Χάρι, ο οποίος το 2020, μαζί με τη σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ, παραιτήθηκαν από τις βασιλικές τους υποχρεώσεις.

«Γιαγιά μου, παρότι αυτός ο ύστατος αποχωρισμός μας θλίβει βαθιά, θα είμαι για πάντα ευγνώμων για όλες τις πρώτες μας συναντήσεις, από τις πρώτες παιδικές αναμνήσεις μου μαζί σου, μέχρι την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε από την θέση σου του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, την πρώτη φορά που γνώρισες την αγαπημένη μου σύζυγο και αγκάλιασες τα δισέγγονά σου» συνεχίζει η ανακοίνωση του Χάρι.

 Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β θα τελεστεί στο Λονδίνο στις 11 το πρωί (τοπική ώρα) της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

*Οι φωτογραφίες είναι μία ευγενική προσφορά του φωτογράφου Alexis Ponce, στο Newsbeast.