Η Λιζ Τρας είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας και μπορεί να μην προσπαθεί να περισώσει την «κληρονομιά» του Μπόρις Τζόνσον, όμως θέλει οι Συντηρητικοί να ανακτήσουν το χαμένο κύρος τους. Έτσι, διόρισε δύο μαύρους και μία Ινδή σε κρίσιμα πόστα στη κυβέρνηση της, ενώ έδωσε υπουργεία και σε πολιτικά ονόματα που δεν συστρατεύτηκαν μαζί της, το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τα βρετανικά ΜΜΕ λοιπόν, τονίζουν την ποικιλομορφία στη νέα κυβέρνηση, ενώ δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι τα νέα πρόσωπα μπορεί να μην αρέσουν σε όλο το φάσμα των ψηφοφόρων, όμως έχουν κάτι κοινό που ενώνει τους Συντηριτικούς. Τους αρέσει η πολιτική που είχε ασκήσει η Μάργκαρετ Θάτσερ, θεωρόντας ότι επί των ημερών της η Βρετανία έγινε μεγάλη δύναμη.

Ακολουθούν ορισμένα από τα πρόσωπα που απαρτίζουν την κυβέρνηση της Λιζ Τρας, καθώς ακόμα ανακοινώνονται τα νέα ονόματα:

Κουάσι Κουαρτένγκ

Ο Κουάσι Κουαρτένγκ διορίστηκε υπουργός Οικονομικών, όπως ανακοινώθηκε απόψε από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Κουαρτένγκ, ο οποίος συμμερίζεται τις οικονομικές εξαγγελίες που είχε κάνει προεκλογικά η Τρας, είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει το κόστος για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Ο Κουαρτένγκ είχε διατελέσει υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ είχε εργαστεί επίσης στο υπουργείο που ήταν επιφορτισμένο με το Brexit.

Όπως και η Τρας, έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τη «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας, τη Μάργκαρερ Θάτσερ.

Τζέιμς Κλέβερλι

Τον Τζέιμς Κλέβερλι επέλεξε η Λιζ Τρας για να τη διαδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, σε μια ταραγμένη περίοδο στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Για τον 53χρονο υπέρμαχο του Brexit, που προέρχεται από το νοτιοανατολικό Λονδίνο και του οποίου η μητέρα είναι από τη Σιέρα Λεόνε, αυτός ο διορισμός ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είναι η ανταμοιβή για την ακλόνητη πίστη του στη Λιζ Τρας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον.

Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια δύσκολη συγκυρία: εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ολοένα και πιο τεταμένες σχέσεις με την Κίνα, θα πρέπει να διαχειριστεί την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

Τους τελευταίους δύο μήνες διετέλεσε υπουργός Παιδείας, μετά το κύμα παραιτήσεων που ακολούθησε την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Κουάσι Κουαρτένγκ, Τζέιμς Κλέβερλι και Σουέλα Μπράβερμαν

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής το 2015, εκπροσωπώντας το Έσσεξ (βορειοανατολικά της πρωτεύουσας) και έγινε συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ήταν τότε δήμαρχος του Λονδίνου.

Το 2018 έγινε αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος και συμπρόεδρος 18 μήνες αργότερα.

Όταν η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παραιτήθηκε το 2019, έθεσε υποψηφιότητα για τη διαδοχή της, καλώντας τους Τόρις «να κάνουν ένα άλμα πίστης, να παρακάμψουν μια γενιά και να ψηφίσουν υπέρ ενός σχετικά νέου βουλευτή». Όμως, ύστερα από μια εβδομάδα, παραδέχθηκε ότι δεν είχε καμιά πιθανότητα να εξαφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη προκειμένου να φθάσει στον τελικό γύρο.

Πριν από την ενασχόλησή του με την πολιτική, ο Τζέιμς Κλέβερλι, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Δυτικού Λονδίνου, διαχειριζόταν ιστοσελίδες για να βοηθήσει μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

Σουέλα Μπράβερμαν

Η Σουέλα Μπράβερμαν ανέλαβε την ευαίσθητη θέση του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ πριν λίγο καιρό είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αρχηγία των Τόρις, ενώ έχει διατελέσει γενική εισαγγελέας της Αγγλίας.

Οι γονείς της μετανάστευσαν από την Κένυα στην Αγγλία, κατά τη δεκαετία του ’60, ενώ η μητέρα της ήταν επί 16 χρόνια δημοτική σύμβουλος με τους Συντηρητικούς.

Η Μπράβερμαν, με σπουδές στο πανεπιστήμιο του Cambridge, έχει δύο παιδιά.

Καλείται τώρα να διαχειριστεί το καυτό ζήτημα του μεταναστευτικού, ένα ευαίσθητο θέμα για τη Βρετανία.

Τερέζ Κόφι

Η Τερέζ Κόφι ανέλαβε δύο πόστα στην νέα κυβέρνηση και συγκεκριμένα έγινε αντιπρόεδρος, αλλά και υπουργός Υγείας.

Σημειώνεται, ότι η ίδια είχε διατελέσει υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Τερέζ Κόφι

Μπεν Ουάλας

Η Λις Τρας διόρισε εκ νέου τον Μπεν Ουάλας υπουργό Άμυνας, όπως ανακοίνωσε απόψε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ουάλας, ο οποίος είδε τη δημοτικότητά του να εκτινάσσεται με τη διαχείριση της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία, είχε θεωρηθεί φαβορί για να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και στην πρωθυπουργία. Ωστόσο, επέλεξε να αποσυρθεί και να επικεντρωθεί στα καθήκοντά του στο υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.