Μια νέα μέρα ξεκίνησε για την Βρετανία με την Λιζ Τρας να βρίσκεται στη θέση του πρωθυπουργού και κρατάει τα ηνία της χώρας, καθώς νίκησε με ποσοστό 57,4% τον Ρίσι Σουνάκ (42,6%), άλλοτε στενό συνεργάτη του Μπόρις Τζόνσον.

Η σκληροπυρηνική πολιτικός των Συντηρητικών πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή στη κούρσα διαδοχής και από εκεί που θεωρούνταν ότι δεν θα έφτανε στη τελική δυάδα για τις εκλογές, ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και κατέκτησε την πρωθυπουργία.

Ποια είναι όμως η νέα ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν μια «γραφική» πολιτικός, που απλά αναπαρήγαγε την νεοφιλελεύθερη θεωρία;

Από την αριστερά… στα δεξιά

Η Λιζ Τρας μπορεί να έχει διακριθεί στη πολιτική από το δεξιό κόμμα της Βρετανίας, όμως κατάγεται από αριστερή οικογένεια και όπως δήλωσε μία μέρα πριν τις εκλογές «η μητέρα μου διαφωνεί πολιτικά μαζί μου, αλλά με στηρίζει. Όσο για τον πατέρα μου, δεν είμαι βέβαιη ότι θα με ψηφίσει».

Σύμφωνα με το news.sky.com, η πρωθυπουργός της Βρετανίας γεννήθηκε το 1975 και είναι η μεγαλύτερη από τέσσερα αδέρφια της. Όταν ήταν τεσσάρων ετών μετακόμισε στο Paisley, κοντά στη Γλασκώβη, ενώ μετά από χρόνια εγκαταστάθηκε στην εύπορη περιοχή Roundhay και φοίτησε στο σχολείο Roundhay.

Λιζ Τρας

Επίσης, από μικρή ηλικία είχε σχέσεις με την πολιτική, καθώς από παιδί ακόμα πήγαινε με την μητέρα της σε πολιτικές αριστερές συγκεντρώσεις, αφού η δεύτερη ήταν μέλος της Επιτροπής για την Εκστρατεία που αφορούσε τον Πυρηνικό Αφοπλισμό. Μάλιστα, όπως έχει περιγράψει για εκείνα τα χρόνια, θυμάται τον εαυτό της δίπλα στην μητέρα της και να φωνάζουν συνθήματα κατά της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Παρόλα αυτά, μεγαλώνοντας και πηγαίνοντας για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εντάχθηκε στην ομάδα Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και έγινε πρόεδρος της. «Εμείς οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι γεννιούνται για να κυβερνούν», θα πει χαρακτηριστικά τότε σε μία ομιλία της.

Η καριέρα στους Συντηρητικούς

Το 1996 η Λιζ Τρας θα ενταχθεί στους Συντηρητικούς, ενώ ταυτόχρονα θα εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες, όμως μέχρι το 2005 δεν θα εκλεγεί σε καμία θέση, μέχρι που ο Ντέιβιντ Κάμερον το 2009 θα την συμπεριλάβει σε εύκολη θέση, ώστε να βγει.

Από το 2010 λοιπόν, θα θεωρείται μια «γραφική» δεξιά πολιτικός, η οποία αν και διαθέτει όλα τα «προσόντα για καριέρα» στη πολιτική, θα αρκείται στο να γράφει πανεπιστημιακά βιβλία και να ασχολείται με το κόμμα, όσο δεν κατέχει θέσεις στη κυβέρνηση, που λαμβάνει κατευθείαν από υπουργούς.

Παρόλα αυτά, όταν ξέσπασε η πολιτική κρίση στη Βρετανία μετά τα κορονοπάρτι του Μπόρις Τζόνσον, έγινε το μόνο στέλεχος των Συντηρητικών σε θέση εξουσίας, που δεν έχει τσαλακώσει την εικόνα του.

Ρίσι Σούνακ και Λιζ Τρας

Η «απόλυτη» ανατροπή

Από την στιγμή που ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής για την πρωθυπουργία, διοργάνωσε μια σοβαρή καμπάνια, ενώ προσπάθησε να ενώσει την διαιρεμένη ηγεσία των Συντηρητικών.

Μάλιστα, μπροστά σε ένα μεγάλο κύμα αγανάκτησης στη χώρα, άλλαξε την στάση της και από εκεί που υποστήριζε περικοπές στους μισθούς και μεγαλύτερες ελευθερίες στους επιχειρηματίες, υιοθέτησε την ακριβώς αντίθετη γραμμή.

«Καμία μείωση στους μισθούς την αγοραστική δύναμη των πολιτών» και μεταρρυθμίσεις, ώστε «να δώσουν αυτοί που χρωστάνε», υποσχέθηκε στους ψηφοφόρος μεταξύ άλλων και από εκεί που φαινόταν, πως θα έπαιρνε την τρίτη θέση, τελικά εκλέχθηκε πρωθυπουργός, νικώντας το άλλοτε δεξί χέρι του Μπόρις Τζόνσον, Ρίσι Σούνακ.

Βρετανία

Οι προκλήσεις και οι προεκλογικές εξαγγελίες

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται αντιμέτωπη με το να βγάλει την οικονομία από την χειρότερη κρίση του κόστους διαβίωσης εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα, έχει μια σειρά από άλλα προβλήματα, όμως το Brexit και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ακολουθούν οι βασικές προκλήσεις της Λιζ Τρας και οι εξαγγελίες που έχει κάνει.

Κρίση κόστους διαβίωσης

Μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει θα είναι να βοηθήσει τους πολίτες να διαχειριστούν τον υψηλότερο πληθωρισμό εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το άλμα των τιμών ενέργειας και τις προειδοποιήσεις για παρατεταμένη ύφεση.

Η Τρας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τάσσεται υπέρ φορολογικών μειώσεων αντί «παροχών» για να βοηθήσει τους πολίτες με την κρίση του κόστους διαβίωσης. Ωστόσο η ίδια αναμένεται να προσφέρει ευρύτερη στήριξη στα νοικοκυριά.

Η Τρας έχει επίσης υποσχεθεί έκτακτο προϋπολογισμό λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, με φορολογικές μειώσεις. Αυτό θα περιλαμβάνει την ανάκληση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Απεργίες

Η νέα πρωθυπουργός θα βρεθεί άμεσα αντιμέτωπη με την οργή των επικεφαλής των εργατικών συνδικάτων. Εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, δικηγόροι, προσωπικό υγειονομικών υπηρεσιών και πανεπιστημιακοί απεργούν ή σχεδιάζουν κινητοποιήσεις καθώς ο πληθωρισμός τροφοδοτεί αιτήματα για υψηλότερο μισθό.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η αναταραχή, η Τρας έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε «σκληρές και αποφασιστικές ενέργειες» για να περιορίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Brexit

Η Τρας θα πρέπει να διαχειριστεί τα πρακτικά ζητήματα της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπληρώνοντας τη δέσμευση να ξαναγραφτεί η συμφωνία που επετεύχθη από τον προκάτοχό της.

Έτσι, έχει δεσμευθεί να ακυρώσει όλους τους εναπομείναντες νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεχίζουν να ισχύουν στη Βρετανία έως το 2023.

Λιζ Τρας

Μεταναστευτικό

Η βρετανική κυβέρνηση εδώ και χρόνια προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που διασχίζουν με μικρές βάρκες τη Μάγχη προκειμένου να φθάσουν στη Βρετανία.

Προκειμένου να αποτραπεί η ροή μεταναστών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Απρίλιο σχέδια να αποσταλούν άνθρωποι που φθάνουν στις ακτές της στη Ρουάντα όπου θα διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις τους για άσυλο. Η πρώτη σχεδιαζόμενη πτήση απέλασης τον Ιούνιο μπλοκαρίστηκε από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Τρας έχει δεσμευθεί να επεκτείνει την πολιτική στέλνοντας αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες. Είναι αποφασισμένη η πολιτική αυτή να αποδώσει, λέγοντας ότι η Βρετανία θα νομοθετήσει την αποχώρησή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εάν αυτό συνεχίσει να παρεμποδίζει την πολιτική αυτή.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η Βρετανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας, αποστέλλοντας σχεδόν 7.000 όπλα κατά τεθωρακισμένων, εκατοντάδες πυραύλους και θωρακισμένα οχήματα μάχης. Εκπαιδεύει επίσης Ουκρανούς στρατιώτες.

Η Τρας έχει υποσχεθεί να συνεχίσει τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη της Βρετανίας προς την Ουκρανία. Το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που η διεθνής στήριξη προς την Ουκρανία αρχίσει να εξασθενεί.

Λιζ Τρας