O 34χρονος Mark Harvey είναι ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος. Ζει με τη γυναίκα του Nicky και τα τέσσερα παιδιά του (Courtney, 12, Sienna Rose, 6, Freya, 4 και Theo, 1) σε μία έπαυλη 8 δωματίων στο Derbyshire και έχει μηνιαίο εισόδημα 7000 λίρες – περίπου 8.500 ευρώ- δηλαδή 1.750 λίρες την εβδομάδα -περίπου 2.000 ευρώ.

Ο Mark, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον στερημένο από πολυτέλειες, αφού ακόμα και τα παπούτσια που φόραγε ήταν τα ροζ αθλητικά της αδερφής του που αναγκαζόταν να τα βάφει μαύρα για να μην ντρέπεται. Αφού τελείωσε το σχολείο δούλεψε με τον πατέρα του ως οικοδόμος, αλλά μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, ξεκίνησε καριέρα στις πωλήσεις και απέκτησε μεγάλη περιουσία.

«Βρέθηκα στον κλάδο της πληροφορικής σε μια εταιρεία λογισμικού που εκείνη την εποχή δεν πήγαινε καθόλου καλά, αλλά καταφέραμε να ανατρέψουμε την κατάσταση, κάνοντας πωλήσεις αξίας μισού εκατομμυρίου λιρών σε 18 μήνες», εξήγησε. Αυτό τον βοήθησε να χτίσει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που σήμερα αξίζει αρκετά εκατομμύρια λίρες.

Ο πατέρας τεσσάρων παιδιών θεωρεί ότι η πειθαρχία και η ψυχική του δύναμη τον βοήθησαν να πετύχει. «Ξυπνάω στις 4 το πρωί, κάνω διαλογισμό για να βρω το χώρο στο μυαλό και το σώμα μου και μετά κάνω λίγη γιόγκα. Μετά πέφτω κατευθείαν στο παγωμένο νερό. Αυτό είναι καλό για το σώμα αλλά το μεγαλύτερο όφελος είναι για το μυαλό» λέει.

Είχε πάντα την άποψη ότι δεν φταίει όποιος έχει γεννηθεί σε φτωχό περιβάλλον, φταίει όμως αν παραμείνει σε αυτό και δεν κάνει κάτι για να βελτιώσει τη ζωή του. Ωστόσο γρήγορα κατάλαβε ότι δεν είναι πάντα εύκολο για όλους να κάνουν ένα βήμα παραπέρα και να αλλάξουν τη ζωή τους.

Η Billie

Συμμετέχοντας στην εκπομπή Rich House, Poor House o Mark συμφώνησε να ανταλλάξει ζωές με την Billie Thompson, μια ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών, που δουλεύει ως φροντιστής μερικής απασχόλησης. Βγάζει κάθε μήνα 100 λίρες (περίπου 118 ευρώ) και αφού πληρώνει τις πάγιες υποχρεώσεις της, της μένουν στην τσέπη 60 μόλις ευρώ για να περάσει τον υπόλοιπο μήνα μαζί με την 5χρονη Maxie και τον 12χρονο Blayne. «Παλεύω να τα βγάλω πέρα και αρκετά συχνά δανείζομαι από τη μαμά μου» αναφέρει.

Σπουδάζει ξυλουργική και ελπίζει μια μέρα ότι θα έχει τη δική της εταιρεία στην οποία θα απασχολεί μόνο γυναίκες. «Είμαι καλή στη δουλειά μου, είμαι πολύ καλή στη δουλειά μου. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό», δήλωσε η Billie. Παραδέχεται ότι ποτέ δεν έκανε καλή οικονομική διαχείριση γι’ αυτό και έχει καταλήξει με χρέος 16.000 λιρών (σχεδόν 19.000 ευρώ). Όσοι με βλέπουν λένε «η Billie έχει μια καλή ζωή, έχει ωραίο αυτοκίνητο, αλλά είναι δανεικά» παραδέχεται. Ακόμα και η μαμά της Deb αναγκάζεται να της μιλάει σκληρά. «Σταμάτα να ζεις σαν εκατομμυριούχος ενώ δεν είσαι» της λέει συχνά. Αλλά η Billie έχει όνειρα για το επαγγελματικό της μέλλον. «Θέλω να γίνω κάποια, θέλω τα παιδιά μου να ξέρουν ότι ό,τι θέλουν να γίνουν το μπορούν. Και με το να κάνω τα μαθήματα ξυλουργικής κάνω κάτι που κάνει ένας άνδρας και δεν το κάνουν πολλές γυναίκες. Νιώθω πολύ καλά με τον εαυτό μου» λέει σύμφωνα με την Daily Mail.

Για έναν ολόκληρο χρόνο αναγκάστηκε να σταματήσει τα πάντα για να φροντίσει τον παππού της που είχε καρκίνο. «Δεν πήγαινα στο κολέγιο και όλη μου η ζωή περιστρεφόταν γύρω από το να πηγαίνω στο σπίτι της μητέρας μου και να βοηθάω. Έβαζα όλες τις ανάγκες της πάνω από τις δικές μου». Ακόμα όμως ελπίζει ότι μια μέρα θα γίνει το αφεντικό του εαυτού της.

Όταν αντάλλαξαν ζωές

Ο Mark πήγε στο σόου γιατί ήθελε να δει πώς θα αντιμετωπίσει με την οικογένειά του την οικονομική δυσκολία που προκαλούσαν οι 52 λίρες που έμεναν για να περάσει το μήνα η Billie. «Αυτό είναι λιγότερο από 10 λίρες ανά άτομο» είπε αναλογιζόμενος τα έξι μέλη της οικογένειάς του. «Theo θα κάνεις δίαιτα» είπε αστειευόμενος στον μόλις ενός έτους γιο του. «Πάμε στο μαγαζί να αγοράσουμε αρκετά τρόφιμα, μόνο για ένα γεύμα, γιατί θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με τα χρήματα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για να βγάλουμε χρήματα» είπε.

Εν τω μεταξύ, στο Derbyshire, η Billie και η Deb έβαλαν τα κλάματα όταν μπήκαν στην έπαυλη με τα οκτώ υπνοδωμάτια του Mark. «Απλά φαντάσου να ζεις εδώ» είπε η Deb στην κόρη της. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι 1.750 λίρες που είχαν διαθέσιμες να ξοδέψουν για μία εβδομάδα.

«Ήταν απλά πολύ συγκλονιστικό. Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να έχουν τα παιδιά μου και δεν νομίζω ότι θα’ μαι ποτέ σε θέση να το κάνω. Και αυτό με θλίβει» είπε η Billie, που έζησε όλες τις ανέσεις που παρείχε η έπαυλη. Μέρος των χρημάτων το έδωσε για να αγοράσει εργαλεία ξυλουργικής και να πάει τα παιδιά της στο ζωολογικό κήπο, πολυτέλεια που δεν την είχε στη δική της ζωή.

Ο εκατομμυριούχος ζούσε τη ζωή της Billie, ψωνίζοντας για τους γείτονες, όπως κάνει κάθε μέρα εκείνη. «Βλέπω πόσο εύκολο είναι να πέσεις στην παγίδα του να μην έχεις χρόνο. Θέλεις να δημιουργήσεις νέα πράγματα στη ζωή σου: πού είναι ο χώρος αν όλοι οι άλλοι χώροι γεμίζουν από το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά» αναρωτήθηκε.

Εν τω μεταξύ μαζί με τη σύζυγό του Nicky πήραν δωρεάν ξύλα και εργαλεία από το μάθημα ξυλουργικής της Billie για να φτιάξουν αντικείμενα που σχεδίαζαν να βγάλουν σε δημοπρασία για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Πώς έζησαν σαν άλλοι

Αφού πέρασαν οι μέρες οι δύο οικογένειες συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν εμπειρίες. «Θέλω οι άνθρωποι να με κοιτάζουν με τον τρόπο που κοιτάζουν εσένα. Και είναι δύσκολο να το καταφέρεις. Δεν ξέρω από πού να αρχίσω» είπε η Billie στον Mark.

«Μην ανησυχείς πώς σε κοιτάνε» απάντησε εκείνος.

«Πάντα ήμουν πολύ ανασφαλής όσον αφορά τον εαυτό μου», συνέχισε η Billie και ο εκατομμυριούχος της απάντησε ότι θέλει να τη βοηθήσει να ζήσει μια καλύτερη ζωή.

«Θέλεις πραγματικά να μεταμορφώσεις τη ζωή σου και είσαι πραγματικά έτοιμη να το κάνεις αυτό. Είμαι πρόθυμος να δουλέψω μαζί σου, να σε καθοδηγήσω, ό,τι είναι αυτό που χρειάζεσαι, να σου δείξω τη σωστή κατεύθυνση, να σου δώσω μια σειρά από προγράμματα κατάρτισης. Έτσι θα μπορείς να είσαι σίγουρη γι’ αυτό που θες να κάνεις, ώστε να μη χρειάζεται να βασίζεσαι στη μητέρα σου ή σε οποιονδήποτε άλλον, να μπορείς να σταθείς στα δικά σου πόδια. Δεν νομίζω ότι το να έχεις χρήματα σε κάνει ευτυχισμένο, αλλά όταν είσαι ευτυχισμένος, αν θέλεις χρήματα, μπορείς να τα αποκτήσεις».

Η Billie δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα έχει κάποιον τόσο επιτυχημένο στο πλευρό της. «Όλα αυτά μου ακούγονται πολύ καλά. Eίμαι πραγματικά ευγνώμων. Αν θέλεις κάτι, μπορείς να το αποκτήσεις, αρκεί να αλλάξεις τη νοοτροπία σου» είπε.