Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι χρησιμοποίησε drones «καμικάζι» για να επιτεθεί σε έναν πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με την ουκρανική πλευρά μέχρι στιγμής να μην έχει κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο.

Συγκεκριμένα, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, που είναι μέλος της ρωσικής διοίκησης, έγραψε στο Telegram ότι τρία ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» έπληξαν τον σταθμό. Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, είπε ότι το τμήμα του αντιδραστήρα του σταθμού δεν υπέστη ζημιές.

Το πρακτορείο Reuters που αναμετέδωσε την είδηση, σημείωσε ότι δεν έχει εξακριβώσει τους ρωσικούς ισχυρισμούς, για τον σταθμό που βρίσκεται κοντά σε κατεχόμενα εδάφη από τον ρωσικό στρατό.

Επίσης, η κρατική ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom, υπάλληλοι της οποίας εξακολουθούν να λειτουργούν τον σταθμό μολονότι η περιοχή είναι υπό ρωσικό έλεγχο, εξέδωσε ανακοίνωση αργότερα, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι ζήτησαν να αποκτήσουν πρόσβαση στους χώρους όπου βρίσκονται οι στροβιλογεννήτριες των τριών αντιδραστήρων για να αποθηκεύσουν εκεί εξοπλισμό και άρματα.

Η Energoatom ισχυρίζεται, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, ότι οι ρωσικές δυνάμεις το κάνουν αυτό επειδή φοβούνται τα «δώρα» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή τα στοχευμένα πλήγματα. Η εταιρεία δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη φερόμενη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς

Σημειώνεται, ότι από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που προέκυψαν ήταν ο έλεγχος πυρηνικών σταθμών που καταλάμβανε ο ρωσικός στρατός. Έτσι, η Ρωσία συμφώνησε με ουκρανικές και διεθνείς αρχές, να μην πειράξει ή αντικαταστήσει το προσωπικό που εργάζεται στους εκάστοτε σταθμούς που περνούν υπό την κατοχή της.

Παρόλα αυτά, έκτοτε έχουν σημειωθεί από τις πρώτες μέρες της ένοπλης σύρραξης, επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς που ελέγχει η Ρωσία στην Ουκρανία, χωρίς επίσημα να έχει αναγνωριστεί ο θύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις η Ρωσία έχει κατηγορήσει επίσημα την Ουκρανία για τα χτυπήματα, με την ουκρανική πλευρά είτε να μην αναγνωρίζει ότι πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις, είτε να κατηγορεί τους Ρώσους για προβοκάτσιες.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα και η ίδια η Δύση είναι προβληματισμένη και δεν έχει τηρεί σκληρή στάση, καθώς δεν έχει εξακριβώσει όλα τα χτυπήματα.