Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε πάλι τη Σρι Λάνκα ο υπηρεσιακός πρόεδρος Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τυχόν ταραχές πριν από την ψηφοφορία που θα γίνει αργότερα την εβδομάδα για την εκλογή νέου προέδρου.

Οι ηγέτες της Σρι Λάνκα έχουν επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρκετές φορές από τον Απρίλιο, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά των χειρισμών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ειδών πρώτης ανάγκης.

«Είναι σκόπιμο έτσι να γίνει, προς το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας, της προστασίας της δημόσιας τάξης και της διατήρησης των προμηθειών που είναι απαραίτητες για τη ζωή της κοινότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Βικρεμεσίνγκε είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος Ρατζαπάκσα εγκατέλειψε τη χώρα για να γλιτώσει από τη λαϊκή εξέγερση αναφέρει το Reuters. To Κολόμπο σήμερα το πρωί παρέμενε ήρεμο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ρατζαπάκσα κατέφυγε στις Μαλδίβες και στη συνέχεια στη Σιγκαπούρη την περασμένη εβδομάδα, αφού εκατοντάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Κολόμπο πριν από μία εβδομάδα και κατέλαβαν την επίσημη κατοικία και το γραφείο του. Το κοινοβούλιο έκανε δεκτή την παραίτηση του την Παρασκευή και συνήλθε μία ημέρα αργότερα για να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, με την ψηφοφορία να έχει οριστεί για την Τετάρτη.

Οι υποψήφιοι

Ο Βικρεμεσίνγκε, έξι φορές πρωθυπουργός που θεωρείται σύμμαχος του Ρατζαπάκσα, είναι ένας από τους κορυφαίους υποψήφιους για την ανάληψη της προεδρίας, αλλά οι διαδηλωτές θέλουν επίσης να φύγει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αναταραχών σε περίπτωση που εκλεγεί.

Ο Πρεμαντάσα, ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης SJB, είναι ένας άλλος κορυφαίος υποψήφιος, μαζί με τον Ντούλας Αλαχαπερούμα που διετέλεσε υπουργός μέσων μαζικής ενημέρωσης και εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου.

Σρι Λάνκα