Ο Μοχάμαντ Αλ Αζίζ ο οποίος κατηγορήθηκε άδικα για την δολοφονία του Μάλκολμ Χ στις ΗΠΑ και έμεινε στην φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρόκειται να ζητήσει αποζημίωση και μάλιστα ύψους 40 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την washingtonpost.com, ο άνδρας έμεινε στην φυλακή για 20 χρόνια, ενώ αθωώθηκε το 2021. Οι δικηγόροι του λοιπόν, κατέθεσαν τη μήνυση την Πέμπτη στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μπρούκλιν, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πιθανώς μακρόχρονης μάχης για την εξασφάλιση οικονομικής αποζημίωσης για τον 84χρονο ο οποίος στις 21 Φεβρουαρίου του 1965, όταν συνέβη η ιστορική δολοφονία βρισκόταν στο σπίτι του στο Μπρονξ και νοσηλευόταν από τραύμα στο πόδι.

Σε μια συναισθηματική ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο απάλλαξε επίσημα τον Αζίζ τον περασμένο Νοέμβριο, 55 χρόνια μετά το έγκλημα με τον τότε εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάϊρους Βάνς Τζούνιορ να αναιρεί την καταδίκη του. Ένας άλλος αθώος, ο Χαλίλ Ισλάμ, αθωώθηκε μετά θάνατον.

Μοχάμεντ Αζίζ
Ο Μοχάμαντ Αλ Αζίζ όταν συνελήφθη για την δολοφονία του Μάλκολμ Χ

«Ως αποτέλεσμα της άδικης καταδίκης και φυλάκισής του, ο κ. Aζίζ πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε περνώντας 55 χρόνια με ταλαιπωρίες και την αναξιοπρέπεια που συνεπαγόταν τον χαρακτηρισμό του άδικα ως καταδικασμένου δολοφόνου ενός από τους οι πιο σημαντικούς ηγέτες των πολιτικών δικαιωμάτων στην ιστορία», έγραψαν οι δικηγόροι του Αζίζ, Ντέιβιντ Σάνις και Ντέμπορα Φρανσουά, σε μια πολιτική καταγγελία 59 σελίδων.

Οπως δήλωσαν οι δικηγόροι ο Αζίζ ήταν 26 ετών και πατέρας έξι παιδιών όταν κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Μάλκολμ Χ με βάση πράξεις διαφθοράς που περιελάμβαναν εκφοβισμό μαρτύρων και απόκρυψη στοιχείων από ανακριτές της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και του FBI.

Σύμφωνα με τη μήνυση, η πόλη επέτρεψε τις ανήθικες και διεφθαρμένες πολιτικές στην ατζέντα της αστυνόμευσης εκείνη την εποχή, οι οποίες οδήγησαν στην παράνομη σύλληψη και την επακόλουθη καταδίκη για φόνο πρώτου βαθμού, ενώ οι ντετέκτιβ εν γνώσει τους παρέκαμψαν πληροφορίες που αθώωναν τον Αζίζ σε μια βιαστική έρευνα για να κάνουν αγωγή εναντίον του.

«Το τεκμήριο της πιθανής αιτίας που δημιουργήθηκε από το κατηγορητήριο των ενόρκων ξεπερνιέται από το γεγονός ότι το κατηγορητήριο του κ. Αζίζ εξασφαλίστηκε με βάση κακή συμπεριφορά της αστυνομίας», λέει η καταγγελία, προσθέτοντας ότι η κακή αναγνώριση αυτόπτη μάρτυρα ήταν «το κεντρικό στοιχείο που παρουσιάστηκε στους ενόρκους και το οποίο σχεδόν προκάλεσε το κατηγορητήριο που προέκυψε».