Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη με τις τελευταίες αναφορές να σημειώνουν ότι οι εχθροπραξίες δεν θα σταματήσουν σύντομα, ενώ το κόστος ανοικοδόμησης της χώρας μέχρι στιγμής εκτιμάται στα 750 δισ. δολάρια.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντένις Σμίγκαλ, ανέφερε πως το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας του μπορεί να φτάσει τα 750 δισεκατομμύρια δολάρια και πρότεινε οι πλούσιοι Ρώσοι να βοηθήσουν στην κάλυψη των εξόδων.

«Πιστεύουμε ότι η βασική πηγή ανάκαμψης θα πρέπει να είναι τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και των Ρώσων ολιγαρχών», είπε σε διάσκεψη στην ελβετική πόλη Λουγκάνο, αναφερόμενος σε εκτιμήσεις ότι τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε αξία ύψους 300-500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι ρωσικές αρχές εξαπέλυσαν αυτόν τον αιματηρό πόλεμο. Προκάλεσαν αυτή τη μαζική καταστροφή και πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό», είπε.

Μιλώντας επίσης στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκαθιδρύσει μια κεντρική πλατφόρμα για να συντονίσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση του καθεστώτος της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

«Από την αρχή του πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει περίπου 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική στήριξη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Και… θα έρθουν περισσότερα. Θα εμπλακούμε ουσιαστικά στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση».