Η αντίστροφη μέτρηση για την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν έχει ξεκινήσει όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Το τετ α τετ αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο στη Μαδρίτη, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Μίλησα σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, εξέφρασε την επιθυμία για συνάντηση σήμερα το βράδυ ή αύριο. Είναι πιθανό» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για την Ισπανία.

O σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε τη συνάντηση, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή αύριο» οι δύο άνδρες «θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν».

Ο Ερντογάν επίσης δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει το θέμα της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, η οποία έχει επιφέρει αμερικανικές κυρώσεις – και το αίτημα για την αγορά 40 F-16 και πακέτων εκσυγχρονισμού τους, καθώς και διμερή θέματα.

«Η πιο σημαντική μας συζήτηση με τις ΗΠΑ είναι το θέμα των F-16. Αυτό παραμένει στο τραπέζι, αλλά εδώ υπάρχουν παρακωλυτικές τακτικές» συμπλήρωσε.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, θα συναντηθεί επίσης στην Μαδρίτη με τους ηγέτες των δύο χωρών.

«Θα συναντηθούμε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας και την πρόεδρο της Φινλανδίας και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ: θα δούμε πού βρίσκονται» σημείωσε. «Θέλουμε πράξεις, όχι άδεια λόγια», πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η βασική μας προσδοκία αυτήν την στιγμή είναι η άνευ όρων αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει το ΝΑΤΟ. Ανήκουμε στην Ατλαντική Συμμαχία εδώ και 70 χρόνια, η Τουρκία δεν είναι τυχαία μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε.

«Αν η Σουηδία και η Φινλανδία είναι να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, πρέπει να λάβουν υπ΄όψιν τις ανησυχίες της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς» επεσήμανε ο Ερντογάν.

Χθες, ο τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα δείξει κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ «έγγραφα και οπτικό υλικό που αποδεικνύουν την υποκρισία των συνομιλητών του σε ό,τι αφορά κουρδικές τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως το PKK, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού και το FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το νέο «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν

Κατά τις σημερινές δηλώσεις επανέλαβε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συνάντηση στη Μαδρίτη με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μου είναι αδύνατο να συναντήσω τον κ. Μητσοτάκη. Έχουμε κλείσει την πόρτα σε αυτό», είπε ο Ερντογάν.

Με ανακοίνωση από το Σλος Ελμάου, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης, όπου η Συμμαχία θα συζητήσει τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανίας.

Οι ηγέτες κατά την σύνοδο θα λάβουν επίσης «ιστορικές αποφάσεις για την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας και ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.