Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να ορίσει μια νέα κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου, η οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνει και άτομα εκτός του κόμματός του, σύμφωνα με συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μακρόν ζήτησε από την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν να προτείνει μια νέα “κυβέρνηση” έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας και επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της Μπορν, μακροπρόθεσμα, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο σε ανάρτησή του στο Twitter, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο πρόεδρος απέρριψε την παραίτηση που υπέβαλε η Μπορν την Τρίτη, στον απόηχο της εκλογικής ήττας του κυβερνώντος κόμματος την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

Ο Μακρόν δεν έχει αποκηρύξει τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, η οποία όπως είπε θα συνεπάγεται “να εργαζόμαστε περισσότερο όπως κάνουν όλοι οι γείτονές μας”, σύμφωνα με τη συνέντευξη.

Μια άλλη μεταρρύθμιση θα επικεντρωθεί στην “πλήρη απασχόληση”.

Υπό την πίεση να οικοδομήσει συμβιβασμούς, ο Μακρόν προσπάθησε να προσεγγίσει πολιτικούς αντιπάλους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να σχηματίσει κάποια συμμαχία.