Ο Σαρλ Μισέλ σε επιστολή που έστειλε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα, ώστε να υπάρξει ασφάλεια στην Ευρώπη, η οποία βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αφορμή την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου που θα γίνει στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι «με τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη, έχουμε λάβει πρωτοφανή δράση, προβάλλοντας τη γεωπολιτική επιρροή της ΕΕ. Τώρα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να ενισχύσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ηπείρου μας. Αυτό θα είναι το επίκεντρο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μας στις 23-24 Ιουνίου».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνει ότι θα καλέσει τους «27» να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία ισχυρή ανθρωπιστική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη» προσέθεσε, ενώ υπογραμμίζει τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι σημαντικά για την ΕΕ και η ΕΕ είναι σημαντική για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πρέπει επομένως να ανανεώσουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των εταίρων μας από τα Δυτικά Βαλκάνια. Θα τους συναντήσουμε πριν από το επίσημο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ.

Επίσης, συμπληρώνει ότι «η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες είναι αξίες που μοιράζεται η ΕΕ με άλλους ευρωπαίους εταίρους. Η ιδέα μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας παρουσιάστηκε για την προώθηση του πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας. Θα συμμετάσχουμε σε μια στρατηγική συζήτηση για το πώς να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας για την αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος».