Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέκλεισε το ενδεχόμενο της χρήσης πυρηνικών όπλων από την Ρωσία, όμως τόνισε ότι όλοι «πρέπει να γνωρίζουν» τι διαθέτει η Μόσχα για να υπερασπιστεί «τον εαυτό της».

«Δεν απειλούμε κανέναν. Αλλά όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι διαθέτουμε και τι θα χρησιμοποιήσουμε, εάν χρειαστεί, για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας», είπε χαρακτηριστικά, κατά την τοποθέτηση του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Μάλιστα, τόνισε ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένως διαψεύσει τα σενάρια να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση, υπογραμμίζοντας ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχει υιοθετήσει στο στρατιωτικό της δόγμα το «πρώτο πλήγμα» (first strike).

Ακόμη, όμως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και προσπάθησε να εξηγήσει την επίσημη ρωσική εκδοχή, για να δικαιολογήσει την εισβολή.

Έτσι, αναφέρθηκε σε «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, που την χαρακτήρισε «αναγκαία». «Εξαιτίας των αυξανόμενων κινδύνων και των απειλών σε βάρος μας, η απόφαση της Ρωσίας να πραγματοποιήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν αναγκαία», δήλωσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου και συμπλήρωσε ότι η Δύση είχε νωρίτερα «ενισχύσει» την Ουκρανία με όπλα και στρατιωτικούς συμβούλους.

Πρωταρχικός σκοπός της επιχείρησης, σύμφωνα με τον Πούτιν, ήταν η προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού στο Ντονμπάς που «επί μια οκταετία υπέστη γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου».

Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες τις δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν απέφυγε μια αναφορά σε συμπατριώτες του που έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται ντροπή για αυτόν τον πόλεμο, λέγοντας: «Ξέρετε, υπάρχουν κι εκείνοι που ντρέπονται, που δεν συνδέουν τη μοίρα και τις ζωές των ίδιων και των παιδιών τους με την πατρίδα μας».