Αστυνομικοί της Ουβάλντε στο Τέξας περίμεναν για πάνω από μία ώρα προτού γίνει η έφοδος στις δύο συνδεδεμένες αίθουσες του σχολείου Ρομπ όπου είχε οχυρωθεί 18χρονος ένοπλος, μολονότι γνώριζαν πως υπήρχαν παιδιά που ήταν τραυματισμένα, αλλά ακόμη ζωντανά στο εσωτερικό, αποκάλυψε την Πέμπτη η εφημερίδα New York Times.

Βασιζόμενη σε βίντεο, έγγραφα και άλλα τεκμήρια, η εφημερίδα ανέφερε πως τουλάχιστον 12 από τα 33 παιδιά και τα τρία μέλη του διδακτικού προσωπικού στις δύο αίθουσες ήταν ακόμη στη ζωή από τη στιγμή που άρχισαν τα πυρά ως τη στιγμή που εισέβαλαν άνδρες της συνοριοφυλακής και σκότωσαν τον Σαλβαδόρ Ράμος, μία ώρα και 17 λεπτά αργότερα.

Ο επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας της σχολικής περιφέρειας αγωνιούσε, σύμφωνα με βίντεο και άλλα ντοκουμέντα, για το πόση ώρα θα χρειαζόταν για να βρουν οι άνδρες του προστατευτικό εξοπλισμό και να βρεθεί κλειδί για τις πόρτες των δύο αιθουσών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times. «Θα ρωτάει ο κόσμος γιατί μας χρειάστηκε τόση πολλή ώρα» ακούγεται να λέει κάποιος που πιστεύεται ότι είναι ο Πιτ Αρεντόντο σε βίντεο από την κάμερα που φόραγε αστυνομικός.

A cross hangs on a tree at Robb Elementary School where a memorial has been created to honor the victims killed in the recent school shooting, Friday, June 3, 2022, in Uvalde, Texas. Two teachers and 19 students were killed. (AP Photo/Eric Gay)

Η επίθεση της 24ης Μαΐου στην Ουβάλντε, μικρή πόλη στην κομητεία Χιλ, δυτικά του Σαν Αντόνιο, στοίχισε τη ζωή σε 19 παιδιά και δύο δασκάλες. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση ενόπλου μέσα σε σχολείο που έχει διαπραχθεί την τελευταία δεκαετία.

Πάντα κατά τους Times, η μία από τις δασκάλες ξεψύχησε μέσα σε ασθενοφόρο και τρία παιδιά υπέκυψαν στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν.

Το στοιχείο αυτό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εγείρει ερωτήματα για το εάν θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι ζωές τους εάν οι αστυνομικοί είχαν επέμβει νωρίτερα.

Οι Αρχές παραδέχθηκαν, αν και πέρασαν αρκετές ημέρες προτού το αναγνωρίσουν, πως 19 αστυνομικοί περίμεναν για κάπου μια ώρα έξω από τις αίθουσες 111 και 112 προτού εντέλει μονάδα επέμβασης της συνοριοφυλακής προχωρήσει στην εισβολή και σκοτώσει τον ένοπλο, μαθητή λυκείου οπλισμένο με τουφέκι εφόδου.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο κ. Αρεντόντο αποφάσισε να περιμένει, να μη στείλει αμέσως τους αστυνομικούς να εισβάλουν, διότι θεώρησε ότι η άμεση απειλή για τα παιδιά είχε μειωθεί, έπειτα από τον αρχικό καταιγισμό πυροβολισμών.

Δύο αστυνομικοί υπέστησαν επιπόλαιους τραυματισμούς από σφαίρες που τους έριξε ο Σαλβαδόρ Ράμος όταν προσπάθησαν να φθάσουν σε μία από τις τάξεις. Δεν έγινε άλλη προσπάθεια προτού περάσουν περίπου 40 λεπτά.

Joseph Avila, left, prays while holding flowers honoring the victims killed in Tuesday’s shooting at Robb Elementary School in Uvalde, Texas, Wednesday, May 25, 2022. Desperation turned to heart-wrenching sorrow for families of grade schoolers killed after an 18-year-old gunman barricaded himself in their Texas classroom and began shooting, killing at least 19 fourth-graders and their two teachers. (AP Photo/Jae C. Hong)

Ο Στίβεν Μακγκρό, επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας του Τέξας, τόνισε πως η απόφαση των αστυνομικών να περιμένουν ήταν «η λάθος απόφαση», παραδεχόμενος επίσης ότι τουλάχιστον δύο μαθήτριες παγιδευμένες στο εσωτερικό έκαναν απεγνωσμένες τηλεφωνικές κλήσεις, ψιθυρίζοντας, στην άμεση δράση –στον αριθμό 911–, εκλιπαρώντας να τις βοηθήσουν.

Δεν είναι σαφές αν ο κ. Αρεντόντο και οι άλλοι αστυνομικοί στο σχολείο ενημερώθηκαν για τις κλήσεις, κατά το ρεπορτάζ των Times. Πάντως, το υλικό που συγκέντρωσε η εφημερίδα αποκαλύπτει πως κάποια στιγμή γνώριζαν ότι δεν ήταν όλα τα θύματα στις αίθουσες νεκρά.

Ο Ρουβέν Ρουίς, ένας από τους έξι ένστολους της σχολικής αστυνομικής δύναμης του κ. Αρεντόντο, έτρεξε επιτόπου για να πει στους συναδέλφους του ότι η γυναίκα του, η Εύα Μιρέλες, του είχε τηλεφωνήσει, ήταν τραυματισμένη αλλά ακόμη ζωντανή, μέσα από τη μία από τις αίθουσες όπου εισέβαλε ο ένοπλος. Υπέκυψε αργότερα στα τραύματά της.

Ο κ. Αρεντόντο δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση στην εφημερίδα.