Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να αρνείται την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ πέρα από τις εγγυήσεις που ζητάει για τις «ανησυχίες» της Τουρκίας, ζήτησε οι δύο Σκανδιναβικές χώρες να διευκρινίσουν ότι σταμάτησαν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος προέδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενς Στόλτενμπεργκ και είπε ότι «και οι δύο χώρες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ότι έχουν άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και ότι είναι έτοιμες να δείξουν αλληλεγγύη στη Συμμαχία».

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν και επικεφαλής σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, μίλησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι ο τρόπος με τον οποίο η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας θα καθορίσει εάν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου.

Σημειώνεται, ότι η ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία από τα 30 κράτη μέλη του. Η Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει πει ότι δεν θα αλλάξει τη θέση της εάν οι σκανδιναβικές χώρες δεν κάνουν «συγκεκριμένα βήματα» σχετικά με τις ανησυχίες της.