Αγανάκτηση επικρατεί στις ΗΠΑ για την οπλοκατοχή μετά το μακελειό που έγινε σε σχολείο του Τέξας και εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Χιούστον έξω από το συνέδριο της NRA του πανίσχυρου «λόμπι των όπλων», που είχε καταγγείλει ο Μπάιντεν πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν σταυρούς και φωτογραφίες των θυμάτων και φώναζαν «NRA φύγε» και «Ντροπή, μπορεί σήμερα να είναι τα δικά σας παιδιά», την ώρα που εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης έφταναν στο συνεδριακό κέντρο.

Η επίθεση στην Ουβάλντε, όπου ένας 18χρονος, οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο τουφέκι AR-15, σκότωσε 19 μικρούς μαθητές και δύο δασκάλες, εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η συμμετοχή στο πρώτο συνέδριο που οργανώνει η NRA έπειτα από τρία χρόνια.

Επίσης, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ είναι προγραμματισμένο να απευθύνουν χαιρετισμό στο συνέδριο σήμερα το απόγευμα. Δύο άλλοι ομιλητές, ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ και ο αντικυβερνήτης Νταν Πάτρικ δεν θα παραστούν αυτοπροσώπως. Ο Άμποτ θα στείλει έναν βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό και αργότερα θα επισκεφθεί την Ουβάλντε. Ο Πάτρικ είπε ότι απέσυρε τη συμμετοχή του «για να μην προκαλέσει και άλλο πόνο και θλίψη στις οικογένειες όλων εκείνων που υποφέρουν στην Ουβάλντε».

Μέσα στο πελώριο συνεδριακό κέντρο οι παρευρισκόμενοι ψώνιζαν μπλουζάκια και καπελάκια με τα σύμβολα της NRA. Στην αίθουσα υπάρχουν επίσης εκατοντάδες πάγκοι όπου οι κατασκευάστριες εταιρείες όπλων εκθέτουν περίστροφα, κυνηγετικά όπλα και επιθετικά τουφέκια.

Ακολουθούν φωτογραφίες του Associated Press από την διαδήλωση, έξω από το συνέδριο της NRA: