Η υπουργός Εσωτερικών της Λετονίας υπέβαλε την παραίτηση της, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη χώρα της, καθώς επέτρεψε τις εκδηλώσεις μνήμης για την Ημέρα Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Λετονία και οι γείτονές της, η Εσθονία και η Λιθουανία, αναφέρουν ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε τη νίκη της επί της ναζιστικής Γερμανίας για να ενσωματώσει βίαια την περιοχή της Βαλτικής στη Σοβιετική Ένωση.

Η Μαρίγια Γκολούμπεβα λοιπόν, είπε σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει πλέον την υποστήριξη του πρωθυπουργού αφού ένας εταίρος του συνασπισμού απείλησε να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της αστυνομίας να επιτρέψει τις κυρίως ειρηνικές συγκεντρώσεις στον οβελίσκο στις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία τιμά την Ημέρα Νίκης και στις 10 Μαΐου.

Μάλιστα, η λετονική αστυνομία στις 10 Μαΐου χρησιμοποίησε βία για να διαλύσει εκατοντάδες κυρίως Ρωσόφωνους που είχαν συγκεντρωθεί σε έναν οβελίσκο στην πρωτεύουσα Ρίγα, οι οποίοι δεν υπάκουσαν σε ένα πρόσφατο θεσπισμένο νόμο που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις σε μνημεία που δοξάζουν τη νίκη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σημειώνεται, ότι η Βουλή της Λετονίας στις 31 Μαρτίου απαγόρευσε τις δημόσιες εκδηλώσεις σε απόσταση 200 μέτρων από τα μνημεία του σοβιετικού πολέμου, σε μια κίνηση να αποτρέψει τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου στον οβελίσκο της Ρίγας, ο οποίος παραδοσιακά προσέλκυε δεκάδες χιλιάδες κυρίως Ρωσόφωνους κάθε χρόνο σε εκδηλώσεις που παρευρίσκονταν ο πρέσβης της Ρωσίας, χωρίς όμως τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματούχων της Λετονίας.