Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να διεξαγάγει μεθαύριο Πέμπτη νέα, δημόσια συνεδρίαση για τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, με δεδομένη τη «συνεχή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» ανέφεραν διπλωμάτες χθες Δευτέρα. Σε εξέλιξη είναι, ταυτόχρονα, οι κινήσεις στο Κογκρέσο, για την επίσπευση της διάθεσης οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που οργανώνεται κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Μεξικού, θα είναι η 16η αφότου ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για την Ουκρανία, προκειμένου να συνεχίζει να ασκείται πίεση στη Ρωσία και να παραμένει απομονωμένη στη διεθνή σκηνή, θέλουν να πιστεύουν αρκετές κυβερνήσεις, ιδίως κρατών της Δύσης.

Την Πέμπτη, η Γαλλία και το Μεξικό ζήτησαν να εκθέσουν την κατάσταση στο πεδίο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), διευκρίνισε διπλωματική πηγή.

Η συνεδρίαση θα γίνει μετά τον βομβαρδισμό του σαββατοκύριακου εναντίον σχολείου στην ανατολική Ουκρανία, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άμαχοι, σύμφωνα με το Κίεβο.

Αναμένεται να διεξαχθεί την ίδια ημέρα με την έκτακτη συνεδρίαση στη Γενεύη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, για την «επιδείνωση της κατάστασης» στην Ουκρανία.

Η νέα συνεδρίαση του ΣΑ θα γίνει μερικές ημέρες μετά την υιοθέτηση την περασμένη Παρασκευή, ομόφωνα, ανακοίνωσής του, που καταρτίστηκε από τη Νορβηγία και το Μεξικό και εξέφρασε «σθεναρή υποστήριξη» στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην προσπάθεια να εξευρεθεί «ειρηνική λύση» στη σύρραξη. Επρόκειτο για την πρώτη εκδήλωση ενότητας στο ΣΑ μετά την εισβολή, καθώς μέχρι αυτήν η Ρωσία, κράτος μόνιμο μέλος του με δικαίωμα βέτο, είχε εμποδίσει όλα τα σχέδια αποφάσεων.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε εξέλιξη οι κινήσεις στο Κογκρέσο για την επίσπευση της διάθεσης οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο συμφώνησαν στην επίσπευση της διάθεσης πρόσθετης βοήθειας 39,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (37,68 δισεκατομμυρίων ευρώ) στην Ουκρανία όπως δήλωσαν χθες, δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για τη σχετική νομοθετική πρόταση.

Οι κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, χαλάρωσαν τους φόβους για το ενδεχόμενο ότι μία καθυστερημένη ψήφος θα μπορούσε να διακόψει τη ροή αμερικανικών οπλικών συστημάτων προς την κυβέρνηση του Κιέβου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ενδεχόμενο να ψηφίσει το αναφερόμενο σχέδιο ακόμη και σήμερα.

Το νομοσχέδιο, διευρύνει το αίτημα που έκανε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς το Κογκρέσο τον προηγούμενο μήνα, για τη διάθεση 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων (31,24 δισεκατομμύρια ευρώ).

Οι ηγέτες της Γερουσίας δήλωσαν επίσης, ότι προετοιμάζονται για να κινηθούν ταχύτατα.

Μία πρόταση για πρόσθετη χρηματοδότηση που σχετίζεται με την πανδημία COVID-19, για την οποία, μερικοί Δημοκρατικοί επιθυμούσαν να συνδυαστεί με την έκτακτη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, θα συζητηθεί τώρα, ξεχωριστά.

Ο Μπάιντεν στις 28 Απριλίου, ζήτησε από το Κογκρέσο τη διάθεση 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων (18,93 δισεκατομμυρίων ευρώ) σε στρατιωτική βοήθεια. Η πρόταση αυτή αποτέλεσε μία δραματική κλιμάκωση της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά από τη ρωσική εισβολή.

Η νέα πρόταση περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,22 δισεκατομμυρίων δολαρίων), αλλά και τη διάθεση αντίστοιχου ποσού 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τόσο οι Δημοκρατικοί, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη διάθεση μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ενώ θα εγκρίνουν την έκτακτη χρηματοδότηση γρήγορα.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία καθυστέρησε από διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων σχετικά με το αν θα έπρεπε στο ίδιο νομοσχέδιο, να συμπεριληφθεί η διάθεση πρόσθετης χρηματοδότησης για την COVID-19 ή για την ενίσχυση των μεταναστευτικών ελέγχων.