Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού του άμαχου πληθυσμού από τη Μαριούπολη, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, συνεχίζονται, τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο νυχτερινό του διάγγελμα.

«Συνεχίζουμε την αποστολή εκκένωσης του άμαχου πληθυσμού από τη Μαριούπολη και από το εργοστάσιο χαλυβουργίας της πόλης Azovstal με τη διαμεσολάβηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού», τόνισε αρχικά ο Ζελένσκι και συνέχισε:

«Στη διάρκεια της Παρασκευής (6/5), η ομάδα μας οργάνωσε τη διάσωση περισσότερων από 40 αμάχων – όλοι τους γυναίκες και παιδιά. Ελπίζουμε πως σύντομα θα φτάσουν σε μια ασφαλή περιοχή αφού έζησαν δύο μήνες συνεχόμενων πυρών ενώ βρίσκονταν στα υπόγεια – στα καταφύγια».

Επίσης αποκάλυψε ότι «δουλεύουμε πάνω σε διάφορες διπλωματικές επιλογές για να διασώσουμε και τους στρατιώτες μας που παραμένουν στο Azovstal. Εμπλέκονται διαμεσολαβητές με μεγάλη επιρροή και κράτη που έχουν μεγάλη επιρροή», χωρίς, όμως να κατονομάσει τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει αυτή την αποστολή ή τα κράτη στα οποία αναφερόταν. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Ρωσία θέλει να καταλάβει εξ ολοκλήρου το Azovstal μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, τόνισε πως οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων συνεχίζονται σε όλη την ουκρανική επικράτεια με βομβαρδισμούς και πυραύλους. Γι’ αυτό συνέστησε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί με δεδομένο ότι πλησιάζει και η 9η Μαΐου, όταν οι Ρώσοι γιορτάζουν την «Ημέρα της Νίκης» που σηματοδοτεί για εκείνους το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την επικράτηση επί του ναζισμού. Οι ουκρανικές αρχές περιμένουν πως αυτές τις μέρες θα αυξηθεί ο αριθμός των επιθέσεων.

«Ζητώ από τους πολίτες μας – ιδίως αυτές τις μέρες – να μην αγνοήσουν τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής. Σας παρακαλώ, πρόκειται για τη ζωή σας και τη ζωή των παιδιών σας. Θέλω να ακολουθείτε τις εντολές όταν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

I ask all our citizens – especially these days – not to ignore the air raid sirens. Please, this is your life, the life…

Posted by Володимир Зеленський on Friday, May 6, 2022