Η τραγωδία στις Μαλδίβες έφερε στο προσκήνιο έναν οργανισμό που για δεκαετίες κινείται στην πρώτη γραμμή της ασφάλειας των δυτών: τη DAN Europe. Ήταν το δίκτυο που κινητοποίησε την εξειδικευμένη ομάδα Φινλανδών τεχνικών και σπηλαιοδυτών, Sami Paakkarinen, Jenni Westerlund και Patrik Grönqvist, οι οποίοι εντόπισαν τις σορούς των τεσσάρων Ιταλών δυτών μέσα στο υποβρύχιο σπήλαιο στο Vaavu Atoll. Η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε από τη DAN Europe «τεχνικά απαιτητική, συναισθηματικά δύσκολη και επιχειρησιακά σύνθετη», καθώς πραγματοποιήθηκε σε βαθύ περιβάλλον σπηλαίου, με περιορισμένους χώρους και αυξημένο ρίσκο.
Η DAN Europe και ο ρόλος της στην επιχείρηση
Η DAN Europe, δηλαδή Divers Alert Network Europe, είναι διεθνής μη κερδοσκοπικός ιατρικός και ερευνητικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην υγεία και την ασφάλεια των δυτών. Από το 1983 παρέχει ιατρική υποστήριξη, έρευνα, εκπαίδευση και πρωτοβουλίες πρόληψης για την καταδυτική κοινότητα, ενώ εμπλέκεται και σε δράσεις διεθνούς επιχειρησιακής υποστήριξης σε περιστατικά υψηλής δυσκολίας.
Στην υπόθεση των Μαλδίβων, η DAN Europe ανέλαβε να εντοπίσει, να κινητοποιήσει και να αποστείλει μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη ομάδα Φινλανδών διασωστών-δυτών. Σύμφωνα με την ίδια, η ομάδα έφτασε στις Μαλδίβες μετά από διεθνή συντονισμό και προετοίμασε την επιχείρηση σε συνεργασία με τη Maldives National Defence Force, την αστυνομία των Μαλδίβων και τις ιταλικές αρχές.
Γιατί χαρακτηρίζονται «ελίτ» οι τρεις Φινλανδοί δύτες
Οι τρεις δύτες δεν είναι απλοί διασώστες, αλλά τεχνικοί και σπηλαιοδύτες με διεθνή εμπειρία σε επιχειρήσεις έρευνας και ανάκτησης σε ακραία υποβρύχια περιβάλλοντα: βαθιά σπήλαια, κλειστούς χώρους, στενά περάσματα και σενάρια υψηλού κινδύνου.
Η αποστολή στις Μαλδίβες δεν ήταν μια συμβατική κατάδυση. Η DAN Europe ανέφερε ότι οι δύτες χρησιμοποίησαν κλειστού κυκλώματος αναπνευστήρες, ισχυρά υποβρύχια οχήματα προώθησης και πλήρως εφεδρικά συστήματα υποστήριξης ζωής, εξοπλισμό απαραίτητο για παρατεταμένη διείσδυση σε βαθύ υποβρύχιο σπήλαιο.
Sami Paakkarinen: ο έμπειρος τεχνικός και σπηλαιοδύτης
Ο Sami Paakkarinen περιγράφεται ως Φινλανδός επαγγελματίας δύτης με μεγάλη εμπειρία στην τεχνική κατάδυση, τη σπηλαιοκατάδυση και την κατάδυση με κλειστού κυκλώματος αναπνευστήρες. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, δραστηριοποιείται στην κατάδυση από το 1995 και στη σπηλαιοκατάδυση από το 2004.
Το προφίλ του συνδέεται με δύσκολες αποστολές διάσωσης και ανάκτησης, μεταξύ των οποίων η επιχείρηση στο σπήλαιο Plura Cave στη Νορβηγία το 2014 και αποστολή ανάκτησης σε σπήλαιο στο Μεξικό την ίδια χρονιά. Η εμπειρία του σε περιβάλλοντα όπου δεν υπάρχει άμεση ανάδυση στην επιφάνεια εξηγεί γιατί επελέγη για μια τόσο σύνθετη αποστολή όπως αυτή στις Μαλδίβες.
Jenni Westerlund: εμπειρία σε σπήλαια, ορυχεία και επιχειρήσεις ανάκτησης
Η Jenni Westerlund είναι Φινλανδή τεχνική δύτρια με εμπειρία σε ιδιαίτερα απαιτητικά υποβρύχια περιβάλλοντα, όπως πλημμυρισμένα ορυχεία και συστήματα σπηλαίων. Το προφίλ της, όπως παρουσιάστηκε από τη DAN Europe και καταδυτικά μέσα, την τοποθετεί στην κατηγορία των δυτών που μπορούν να επιχειρούν σε χώρους όπου η πλοήγηση, η ψυχραιμία και η ακρίβεια είναι κρίσιμες για την επιβίωση.
Η Westerlund έχει επίσης συνδεθεί με την επιχείρηση στο Plura Cave στη Νορβηγία και με αποστολή ανάκτησης σε σπήλαιο στο Μεξικό το 2014. Η συμμετοχή της σε αποστολές αυτού του τύπου δείχνει ότι διαθέτει εμπειρία όχι μόνο στη δύσκολη κατάδυση, αλλά και στη διαχείριση επιχειρήσεων όπου η ανάκτηση θυμάτων απαιτεί αυστηρό σχεδιασμό, πειθαρχία και ομαδικό συντονισμό.
Patrik Grönqvist: τεχνικός δύτης, υποβρύχιος φωτογράφος και άνθρωπος των επιχειρήσεων
Ο Patrik Grönqvist είναι Φινλανδός τεχνικός δύτης και υποβρύχιος φωτογράφος με εμπειρία σε περιβάλλοντα «overhead», δηλαδή σε υποβρύχιους χώρους όπου ο δύτης δεν έχει άμεση κάθετη πρόσβαση στην επιφάνεια. Τέτοια περιβάλλοντα περιλαμβάνουν σπήλαια και πλημμυρισμένα ορυχεία, όπου κάθε κίνηση πρέπει να είναι προγραμματισμένη και κάθε αστοχία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.
Ο Grönqvist έχει επίσης συμμετάσχει στην αποστολή του Plura Cave στη Νορβηγία, ενώ σύμφωνα με το δημοσιευμένο προφίλ του έχει υπηρετήσει και σε περιφερειακή υπηρεσία διάσωσης, στοιχείο που προσθέτει επιχειρησιακή εμπειρία πέρα από την καθαρά καταδυτική του κατάρτιση.
Η δυσκολία της αποστολής στις Μαλδίβες
Οι τέσσερις Ιταλοί δύτες εντοπίστηκαν βαθιά μέσα στο υποβρύχιο σπήλαιο, στην εσωτερική περιοχή του συστήματος. Σύμφωνα με το Associated Press, οι σοροί εντοπίστηκαν από τρεις Φινλανδούς ειδικούς δύτες, με την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού των Μαλδίβων. Οι δύτες είχαν εξαφανιστεί ενώ εξερευνούσαν σπήλαιο σε βάθος περίπου 50 μέτρων, ενώ το όριο για αναψυχική κατάδυση στις Μαλδίβες είναι 30 μέτρα.
Η επιχείρηση είχε ήδη επιβαρυνθεί από τον θάνατο ενός δύτη της Maldives National Defence Force, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες και πέθανε από νόσο αποσυμπίεσης. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε προσωρινή αναστολή των επιχειρήσεων, ενώ οι κακές καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες δυσχέραναν ακόμη περισσότερο την προσπάθεια.
Τι τους έκανε κατάλληλους για μια τέτοια επιχείρηση
Σε επιχειρήσεις όπως αυτή, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η καταδυτική εμπειρία, αλλά ένας συνδυασμός τεχνικών δεξιοτήτων, εξοπλισμού, ψυχραιμίας και ομαδικής πειθαρχίας. Η ομάδα χρησιμοποίησε κλειστού κυκλώματος αναπνευστήρες, που επιτρέπουν μεγαλύτερη διάρκεια κατάδυσης και καλύτερο έλεγχο των αναπνευστικών αερίων, καθώς και εφεδρικές διατάξεις υποστήριξης ζωής. Αυτά τα συστήματα είναι κρίσιμα σε επιχειρήσεις σπηλαίου, όπου η επιστροφή στην έξοδο μπορεί να απαιτήσει χρόνο και απόλυτη ακρίβεια.
Γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός «ελίτ διασώστες» μπορεί να χρησιμοποιηθεί με προσοχή: όχι ως επίσημος τίτλος, αλλά ως περιγραφή μιας μικρής ομάδας ειδικών που διαθέτει σπάνια τεχνογνωσία για αποστολές σε βαθιά, σκοτεινά και κλειστά υποβρύχια περιβάλλοντα.
Επίλογος
Η επιχείρηση στις Μαλδίβες ανέδειξε τον ρόλο της DAN Europe ως διεθνούς μηχανισμού υποστήριξης της καταδυτικής κοινότητας, αλλά και το εξαιρετικά απαιτητικό έργο των ειδικών τεχνικών δυτών. Οι Sami Paakkarinen, Jenni Westerlund και Patrik Grönqvist δεν ανήκουν σε κάποια γνωστή «επίσημη ελίτ μονάδα» με αυτή την ονομασία. Ανήκουν, όμως, σε έναν πολύ μικρό κύκλο δυτών με εμπειρία, εξοπλισμό και εκπαίδευση για επιχειρήσεις που λίγοι στον κόσμο μπορούν να αναλάβουν.